Italiensk smörgåstårta

Italiensk smörgåstårta
Foto: Kent Jardhammar

En given succé blir den här smörgåstårtan med smak av Medelhavet. Det smakrika innehållet matchar den rika garneringen.

Recepet räcker till cirka 8 bitar.

Smörgåstårtor blir inte bara godare av att göras i god tid. De håller ihop bättre och blir då lättare att skära. Var inte låst till en form.
Smörgåstårtor kan göras runda, fyrkantiga, rektangulära, korta eller långa allt efter önskan. Brödet är stommen i tårtan, det kan vara ljust eller mörkt beroende på vad man gillar eller vad man väljer som fyllning.

7 april 2009
Visa mer

Du behöver

  • 9 st landgångsbröd

Fyllning

  • 150 g gorgonzola
  • 10 st soltorkade tomater
  • 1 dl svarta urkärnade oliver
  • 250 g kesella
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 dl grovhackad basilika
  • 1 dl grovt hackad rucolasallad

Garnering

  • 1 dl kesella
  • 1 dl rucolasallad
  • 6 st körsbärstomater
  • 12 st svarta oliver
  • 12 skivor lufttorkad skinka
  • 12 skivor salami
  • hyvlad parmesanost

Gör så här

  1. Kantskär bröden. Lägg tre lager med tre landgångsbröd bredvid varandra. Skär ut en rundel, cirka 22 cm i diameter.
  2. Blanda gorgonzola med tärnade eller strimlade soltorkade tomater, hackade oliver, kesella och lätt crème fraiche. Smaksätt med finhackad vitlök, grovt hackad basilika och ruccola. Lägg samman tårtan med blandningen emellan och ovanpå.
  3. Bred Kesella runt tårtan. Tryck fast ruccola runt kanterna. Täck ovansidan med rosor av lufttorkad skinka, strutar av salami, ruccola, oliver och körsbärstomater. Hyvla ev lite parmesanost över.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept