Italiensk smörgåstårta

Italiensk smörgåstårta
Foto: Kent Jardhammar
Inger Bjugård
Inger Bjugård

Italiensk smörgåstårta

Av: Inger Bjugård

Från: Smörgåstårtor

16 ingredienser

En given succé blir den här smörgåstårtan med smak av Medelhavet. Det smakrika innehållet matchar den rika garneringen.

Recepet räcker till cirka 8 bitar.

Smörgåstårtor blir inte bara godare av att göras i god tid. De håller ihop bättre och blir då lättare att skära. Var inte låst till en form.
Smörgåstårtor kan göras runda, fyrkantiga, rektangulära, korta eller långa allt efter önskan. Brödet är stommen i tårtan, det kan vara ljust eller mörkt beroende på vad man gillar eller vad man väljer som fyllning.

Ingredienser

  • 9 landgångsbröd

Fyllning

  • 150 g gorgonzolaost
  • 10 soltorkade tomater
  • 1 dl svarta oliver utan kärnor
  • 250 g kvarg
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl basilika, grovhackad
  • 1 dl rucolasallad, grovt hackad

Garnering

  • 1 dl kvarg
  • 1 dl rucolasallad
  • 6 körsbärstomater
  • 12 svarta oliver
  • 12 skivor lufttorkad skinka
  • 12 skivor salami
  • parmesanost, hyvlad

Gör så här

  1. Kantskär bröden. Lägg tre lager med tre landgångsbröd bredvid varandra. Skär ut en rundel, cirka 22 cm i diameter.
  2. Blanda gorgonzola med tärnade eller strimlade soltorkade tomater, hackade oliver, kesella och lätt crème fraiche.
  3. Smaksätt med finhackad vitlök, grovt hackad basilika och ruccola. Lägg samman tårtan med blandningen emellan och ovanpå.
  4. Bred Kesella runt tårtan. Tryck fast ruccola runt kanterna. Täck ovansidan med rosor av lufttorkad skinka, strutar av salami, ruccola, oliver och körsbärstomater. Hyvla ev lite parmesanost över.