Smörgåstårta med räkor och lax

Gott med smörgåstårta
Foto: Kent Jardhammar

En riktig smörgåstårta – både god och vacker är den här tårtan fylld med räkröra mellan kavringbottnar.

Receptet räcker till 8-10 bitar.

15 juni 2009
Visa mer

Du behöver

  • 550 g kavring (2x225)
  • 140 g smält smör (2x70 g)

Fyllning

  • 4 st gelatinblad
  • 100 g kallrökt lax
  • 100 g gravad lax
  • 100 g skalade räkor
  • 250 g kesella
  • 3 dl gräddfil
  • 100 g stenbitsrom, röd
  • 0,5 dl hackad dill
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Garnering

  • 1 dl lätt crème fraiche
  • 0,5 dl Mango Chutney
  • 2 st mogna mango
  • 1 st 1 röd pepparfrukt
  • 500 g stora räkor
  • 5 st kumquats
  • rucolasallad

Gör så här

  1. Smula kavringen i matberedare med kniv. Rör samman med det smälta matfettet. Tryck ut den första omgången i en form med löstagbar botten. Gör i ordning en andra omgång och ställ åt sidan.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Hacka lax och räkor grovt. Blanda med Kesella, gräddfil, rom och dill. Smaka av med salt och peppar.
  3. Smält gelatinbladen i aningen vatten och rör ner i smeten. Häll i formen och jämna till. Häll kavringröran över och platta till den. Ställ kallt att stelna.
  4. Bred en blandning av crème fraiche och mango chutney över tårtan. Skala och tärna mangon. Kärna ur och skiva chilifrukten mycket fint och blanda i mangon. Bred över tårtan. Garnera med skalade räkor runt kanten. Lägg ruccolasallat och skivade kumquats i mitten.
  5. Pricken över i – en fräsch sallad, en grön kvist, en strimma paprika eller en glad tomat. Lägg på den precis före serveringen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept