Smörgåstårta med sill- och ansjovis

Smörgåstårta med sill- och ansjovis
Foto: Kent Jardhammar
Inger Bjugård
Inger Bjugård

Smörgåstårta med sill- och ansjovis

Av: Inger Bjugård

Från: Smörgåstårtor

15 ingredienser

En läcker silltårta med botten av kavring passar både på buffébordet, som förrätt och liten kvälls- eller lunchrätt.

Ingredienser

portioner
  • 200 g kavring
  • 75 g smör, smält

Fyllning

  • 3 blad gelatin
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl gräddfil
  • 2 msk gräslök, finhackad
  • 1 dl purjolök, fint strimlad
  • 1 dl matjessill, fint tärnad
  • 6 ansjovisfiléer, hackade
  • 1 dl äppeltärningar

Garnering

  • 10 ansjovisfiléer
  • 1 rödlök
  • 4 ägg, kokta
  • 1 limefrukt
  • rucolasallad

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladen i vatten.
  2. Smula brödet i matberedare med kniv, men inte alltför fint.
  3. Smält smöret och blanda med brödet. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå svalt en stund.
  4. Gör i ordning fyllningen. Vispa grädden och blanda med gräddfil, gräslök, purjolök, sill, ansjovis och äpple.
  5. Tillsätt smält gelatin och smaka av med salt och peppar. Häll i formen och jämna till. Låt stå kallt ett par timmar.
  6. Garnera strax innan serveringen med ansjovis, ägghalvor, äpple, rödlök, sallat och tunna skivor av lime.