Smörgåstårta med sill- och ansjovis

Smörgåstårta med sill- och ansjovis
Foto: Kent Jardhammar

En läcker silltårta med botten av kavring passar både på buffébordet, som förrätt och liten kvälls- eller lunchrätt.

23 november 2011
Visa mer
8

Du behöver

  • 200 g kavring
  • 75 g smält smör

Fyllning

  • 3 blad gelatin
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl gräddfil
  • 2 msk finhackad gräslök
  • 1 dl fint strimlad purjolök
  • 1 dl fint tärnad matjessill
  • 6 st ansjovisfiléer, hackade
  • 1 dl äppeltärningar

Garnering

  • 10 st ansjovisfiléer
  • 1 st liten rödlök
  • 4 st kokta ägg
  • 1 st lime
  • rucolasallad

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladen i vatten.
  2. Smula brödet i matberedare med kniv, men inte alltför fint.
  3. Smält smöret och blanda med brödet. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå svalt en stund.
  4. Gör i ordning fyllningen. Vispa grädden och blanda med gräddfil, gräslök, purjolök, sill, ansjovis och äpple.
  5. Tillsätt smält gelatin och smaka av med salt och peppar. Häll i formen och jämna till. Låt stå kallt ett par timmar.
  6. Garnera strax innan serveringen med ansjovis, ägghalvor, äpple, rödlök, sallat och tunna skivor av lime.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept