Örtbakad lammfilé med getostpotatisterrin

2h 20 min
4
Örtbakad lammfilé med getostpotatisterrin
Foto: TV4
2h 20 min
4

Du behöver

Lammfilé

  • 400-500 g lammfilé
  • 1,5 dl hackade örter: persilja, basilika, timjan, rosmarin
  • 1 st vitlöksklyfta, hackad
  • 0,5 tsk nymald svartpeppar

Potatisterrin

  • 1,2 kg potatis
  • 2 dl crème fraiche, lätt
  • 200 g chèvre, fransk getost
  • 1 st vitlöksklyfta, pressad
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk Svartpeppar, nymald
  • 2 st ägg, stora
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 1 dl basilika, finhackad

Sås

  • 2 dl rött portvin
  • 3 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 4 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 tsk Maizena majsstärkelse
  • 50 g smör
  • 2 msk timjanblad, färska eller 1 tsk torkad timjan
  • 2 msk mejramblad, färska eller 1 tsk torkad mejram
  • 2 tsk tomatpuré
  • 0,5 st vitlöksklyfta, liten, pressad

Till servering

  • sparris
  • Sockerärter

Gör så här

  1. Potatisterrin
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva potatisen tunt.
  3. Koka upp crème fraiche med getost, vitlök, salt och peppar.
  4. Blanda ner potatisen.
  5. Rör om och blanda ner äggen och örterna.
  6. Ta från värmen.
  7. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång tvålitersform.
  8. Häll i potatisen och platta till skivorna.
  9. Grädda på nedersta falsen ca 45 minuter tills den börjar få fin färg och potatisen känns mjuk. Prova med en sticka.
  10. Ta ut och låt den stå en stund i formen innan den stjälps upp.
  11. Skär och servera den i fyrkanter. Bitarna blir snyggast om du skär terrinen när den har kallnat.
  12. Bitarna värms sedan ca 20 minuter i 175 grader inför serveringen.
  13. Garnera gärna med färska örter.
  14. Örtig portvinssås
    Koka portvin, vin, vatten och kalvfond tills ca 4 deciliter återstår.
  15. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner såsen.
  16. Koka upp.
  17. Rör smöret med kryddorna, tomatpurén och vitlöken. Hit kan man förbereda.
  18. Värm såsen före serveringen och vispa i det kalla smöret.
  19. Lammfilé
    Sätt ugnen på 125 grader.
  20. Hacka örterna och blanda med vitlöken på en skärbräda.
  21. Rulla köttet i hacket och klappa lite så att örterna fäster.
  22. Salta och peppra.
  23. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om.
  24. Lägg över i en ugnsäker form, stick in en stektermometer och stek i ugnen till 58-60 graders innertemperatur, ca 20 minuter.
  25. Låt köttet vila i folie i 10 minuter innan du skivar upp det.
  26. Till servering
    Koka sparris och sockerärter i lättsaltat vatten 1 minut.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept