Smörgåstårta med skagenröra

Smörgåstårta med skagenröra
Foto: Kent Jardhammar
Inger Bjugård
Inger Bjugård

Smörgåstårta med skagenröra

Av: Inger Bjugård

Från: Smörgåstårtor

18 ingredienser

Smörgåstårta är en tårta som passar i alla sammanhang! Här är ett recept med klassiska smaker - skagenröra och avokado. Garnera med löjrom, lime och löjrom.

Receptet räcker till cirka 8 stycken bitar.

Alternativ garnering är att lägga limeskivorna med en klick löjrom på tårtan. Eller ta ett ytterst tunt lager löjrom och fylla på med räkor i mängd.

Ingredienser

  • 6 landgångsbröd

Fyllning

  • 150 g skalade räkor
  • 2 ägg, hårdkokta
  • 1 dl gurka, lättsaltad och tärnad
  • 0,5 avokado, i tärningar
  • 0,5 dl gräslök, hackad
  • 0,5 dl dill, hackad
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl kvarg
  • salt
  • peppar

Garnering

  • 0,5 dl crème fraîche
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 dl dill, hackad, och krasse
  • 150 g skalade räkor
  • 150 g löjrom
  • 2 limefrukter

Gör så här

  1. Hacka räkorna och äggen till fyllningen. Blanda med gurka, avokado, gräslök och dill. Rör samman crème fraiche och kesella och vänd ner i blandningen. Smaka av med salt och peppar.
  2. Kantskär bröden och lägg två bredvid varandra. Bred hälften av fyllningen över. Täck med två bröd. Lägg på resten av fyllningen och täck med de återstående två bröden. Låt gärna stå i kylen under lätt press ett par timmar.
  3. Vispa grädden till garneringen och blanda med crème fraiche och majonnäs. Bred den över och runt tårtan. Täck ovansidan med löjrom. Tryck försiktigt fast lite grönt runt om.
  4. Skär limen i tunna skivor och fäst runt kanterna. Låt gärna rundningen gå upp över kanten. Lägg på räkorna. Garnera med lime och dill.