Smörgåstårta med skagenröra

Smörgåstårta med skagenröra
Foto: Kent Jardhammar

Smörgåstårta är en tårta som passar i alla sammanhang! Här är ett recept med klassiska smaker - skagenröra och avokado. Garnera med löjrom, lime och löjrom.

Receptet räcker till cirka 8 stycken bitar.

Alternativ garnering är att lägga limeskivorna med en klick löjrom på tårtan. Eller ta ett ytterst tunt lager löjrom och fylla på med räkor i mängd.

7 april 2009
Visa mer

Du behöver

  • 6 st landgångsbröd

Fyllning

  • 150 g skalade räkor
  • 2 st hårdkokta ägg
  • 1 dl tärnad lättsaltad gurka
  • 0,5 st avokado i tärningar
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 0,5 dl hackad dill
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl kesella
  • salt och peppar

Garnering

  • 0,5 dl crème fraiche
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 dl hackad dill och krasse
  • 150 g skalade räkor
  • 150 g löjrom
  • 2 st 2 limefrukter

Gör så här

  1. Hacka räkorna och äggen till fyllningen. Blanda med gurka, avokado, gräslök och dill. Rör samman crème fraiche och kesella och vänd ner i blandningen. Smaka av med salt och peppar.
  2. Kantskär bröden och lägg två bredvid varandra. Bred hälften av fyllningen över. Täck med två bröd. Lägg på resten av fyllningen och täck med de återstående två bröden. Låt gärna stå i kylen under lätt press ett par timmar.
  3. Vispa grädden till garneringen och blanda med crème fraiche och majonnäs. Bred den över och runt tårtan. Täck ovansidan med löjrom. Tryck försiktigt fast lite grönt runt om.
  4. Skär limen i tunna skivor och fäst runt kanterna. Låt gärna rundningen gå upp över kanten. Lägg på räkorna. Garnera med lime och dill.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept