Indiskinspirerad fläskfilé med himmelsk sås

45 m + marinering
4
Indiskinspirerad fläskfilé med himmelsk sås
Foto: TV4

Marinerad fläskfilé med touch av Bombay, serveras med ris verte.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

6 oktober 2015
Visa mer
45 m + marinering
4

Du behöver

Kött

  • 500 g fläskfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 msk rapsolja

Marinad

  • 1 dl torr sherry
  • 2-3 schalottenlökar, finhackade

Sås

  • 3 msk smör
  • 0,5 dl schalottenlök, finhackad
  • 1 dl syrliga äppeltärningar
  • 0,5 dl grön paprika, finhackad
  • 0,5-1 tsk curry
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl kött- eller grönsaksbuljong
  • sherrymarinaden (silad)
  • 0,5 tsk salt

Ris verte

  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 klick smör
  • basmatiris
  • vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 dl djupfrysta gröna ärtor
  • 0,5 grön paprika, finhackad
  • 1 dl färsk spenat, finstrimlad

Till servering

  • gräddfil
  • några salladsblad
  • några cocktailtomater

Gör så här

  1. Kött och marinad
    Putsa filéerna från fett och hinnor. Skär i ca 2 cm tjocka bitar. Lägg skivorna i en plastpåse med sherrymarinaden. Låt köttet dra i marinaden i kylskåp 4-6 timmar. Vänd plastpåsen några gånger under marineringstiden.
  2. Sås
    Fräs lök, paprika och äppeltärningar lätt i 2 msk av smöret ett par minuter utan att ta färg. Pudra över curry och låt det fräsa med några ögonblick.
  3. Tillsätt tomatpuré och mjöl och rör om. Späd med buljongen, lite i taget, och låt såsen sjuda ca 10 minuter.
  4. Smaksätt med den silade marinaden. Koka upp igen, smaka av, salta eventuellt. Avsluta med att röra ner 1 msk smör. Sila eventuellt såsen. (Eller servera den som den är, om man vill ha lite grövre struktur på den.)
  5. Ris verte
    Fräs ett par finhackade schalottenlökar lätt i lite smör. Tillsätt ris, en buljongtärning och vatten. Koka enligt beskrivning på risförpackningen. När riset börjar bli klart, tillsätt grönsaker enligt receptet ovan och låt allt bli genomvarmt.
  6. Kött
    Torka av köttet, salta och pensla med olja. Halstra köttbitarna i torr stek- eller grillpanna över stark värme, ca 3 minuter på varje sida (eller grilla dem på utegrill med något längre grilltid).
  7. Till servering
    Ställ gärna fram lite gräddfil för den som vill runda av smaken på såsen ytterligare. Servera med några salladsblad och cocktailtomater.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept