Indisk risdessert

Indisk risdessert
Foto: TV4

Receptet till den här kardemummadoftande efterrätten kommer från Indien. Där är den särskilt omtyckt för att avsluta en muslimsk festmåltid, t ex ett bröllop. Den lagas av basmatiris, det mest exklusiva indiska riset.

Rosenvatten hittar du på apoteket.
Gröna kardemummakapslar finns i kryddhyllan på välsorterade butiker. Om det inte finns där så hittar du det i butiker som specialicerar sig på indisk mat eller kan beställa från företag som säljer kryddor på nätet.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 5 dl basmatiris
  • 1 krm gul hushållsfärg
  • 50 g osaltat smör
  • 0,5 dl russin
  • 6 sötmandlar
  • 15 pistaschmandlar
  • 8 hela gröna kardemummakapslar
  • 1 dl strösocker
  • 5 dl vatten
  • 8 droppar rosenvatten
  • 8 röda cocktailbär

Gör så här

  1. Skölj riset och låt det ligga i blöt 20 minuter i kallt vatten. Häll bort vattnet. Koka riset med 10 dl vatten och hushållsfärgen 10 minuter. Häll upp det i en sil och låt det rinna av.
  2. Låt smöret bli varmt utan att ta färg i en kastrull. Lägg i russin, sötmandel, pistagemandel, kardemumma och cocktailbär och fräs allt under omrörning ett par minuter.
  3. Blanda sockret med 5 dl vatten tills det löst sig. Häll det i kastrullen. Rör om, koka upp och låt koka under omrörning 15-20 minuter, tills sockerlagen är seg och trådig.
  4. Häll i riset och blanda allt väl. Sänk till mycket låg värme och ånga riset färdigt under lock ca 5 minuter. Dra riset från värmen, rör ned rosenvattnet och låt stå under lock ytterligare 10 minuter. Fluffa upp det varma riset med en gaffel före serveringen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept