Indisk fisk- och skaldjurscurry med basmatiris

Indisk fisk- och skaldjurscurry med basmatiris
Foto: Stephanie Bjelkstam

Kryddig och värmande gryta med hemgjord currypasta, torsk och blåmusslor. Perfekt att bjuda gäster på!

En hemmagjord currypasta är nyckeln till fylliga indiska grytor. Det är en hel del ingredienser och rätt mycket jobb att koka ihop den, men sedan kan du ha den länge i kylskåpet och boosta nästan all mat du lagar. Dessutom fungerar den fint som en lite rolig ”gå-bort”-present. /Leila

9 februari 2017
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
6

Du behöver

Kryddpasta

  • 1 stor morot
  • 3 tomater
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 msk färsk ingefära, finhackad
  • 0,5 dl cashewnötter
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 3 tsk chiliflakes
  • 2 kanelstänger
  • 8 kryddnejlikor
  • 4 tsk korianderfrön
  • 4 tsk hel spiskummin
  • 3 tsk fänkålsfrön
  • 3 lagerblad
  • 1,5 msk gurkmeja
  • 2 tsk salt
  • 2 dl vatten
  • 2 dl rapsolja

Fisk- och skaldjursgryta

  • 1 nät blåmusslor
  • 600 g torskrygg eller annan vit fisk
  • 4 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • olivolja
  • 400 ml kokosmjölk (1 burk)
  • 0,5 burk vatten (2 dl)

Till servering

  • basmatiris, kokt
  • koriander
  • salladslök
  • rostade kokosflakes
  • lime

Gör så här

  1. Kryddpasta
    Skala och grovriv moroten. Klyfta tomaterna. Skala och hacka lök, vitlök och ingefära.
  2. Fräs lök, vitlök och ingefära tillsammans med kryddorna i 1 dl rapsolja i cirka 5 minuter. Tillsätt morot, tomat och cashewnötter. Fräs ytterligare 5 minuter. Tillsätt salt och vatten. Låt vätskan koka in i fräset. Lyft ur kanelstänger och lagerblad.
  3. Mixa till en slät kryddpasta med en mixerstav eller i en blender.
  4. Separera hälften av currypastan och fyll ena hälften i en rengjord glasburk (currypastan håller i ca 3 veckor i kylen och ska hela tiden toppas med rapsolja och användas med rena skedar) och toppa med 1 dl rapsolja, detta hjälper till att konservera currypastan. Sätt på lock och förvara kallt.
  5. Fisk- och skaldjursgryta
    Gör grytbitar av torsken och rengör musslorna. Plocka bort musslor som inte sluter sig.
  6. Finhacka lök, riv eller hacka ned vitlök och fräs i olivolja. Den ska inte bli brynt, utan bara "svettas".
  7. Blanda i musslorna och när de öppnar sig lite, tillsätt salt och currypastan och rör om. Häll i en burk kokosmjölk och en halv burk vatten.
  8. Lägg fisken ovanpå, sätt på ett lock och låt stå och småputtra i några minuter.
  9. Servera med basmatiris och toppa med salladslök, koriander, lime och rostade kokosflakes.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept