Indisk dessert

Indisk dessert
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Indisk dessert

12 ingredienser

Det här är en indisk efterrätt som du lätt kan göra i ordning i förväg. De svagt saffransgula bullarna serveras antingen varma i sin rosendoftande sockerlag eller kalla.

Ingredienser

portioner

Sockerlag:

  • 4 dl strösocker
  • 7 dl vatten
  • 1 krm rosenvatten

Deg:

  • 12 dl mjölkpulver
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 krm bakpulver
  • 1 tsk couscous
  • 1 msk osaltat smör
  • 10 kardemummakapslar
  • 0,5 g saffran
  • 2,5 dl mjölk
  • olja, till fritering

Gör så här

  1. Sockerlag: Värm socker och vatten i en tjockbottnad kastrull på svag värme tills sockret smält. Öka värmen och koka i 3-4 minuter så att sockerlagen tjocknar en aning. Dra kastrullen åt sidan och rör i rosenvattnet.
  2. Bullar: Smält smöret. Ta ut kärnorna ur kardemummakapslarna och stöt dem i en mortel. Häll mjölkpulver, mjöl, bakpulver, couscous, det smälta smöret, kardemumma och saffran i en skål. Blanda det väl med så mycket mjölk att det blir en mjuk deg. Rulla degen till 20-24 bullar.
  3. Fritering: Värm upp oljan. Släpp ner en degbit. När den flyter upp är oljan lagom varm. Lägg i halva antalet bullar och fritera dem på medelvärme 3-4 minuter. Ta upp med hålslev. Låt dem rinna av någon minut på hushållspapper och lägg dem sedan i den varma sockerlagen. Upprepa med andra hälften. Värm sockerlagen nästan till kokpunkten när alla bullar är klara och servera.