Inbakad tournedos

Inbakad tournedos
Foto: TV4

Lyx till nyår! En festrätt som inte är så svår att göra som man kan tro. Den kan förberedas i god tid fram till gräddningen. På bilden är svampsåsen lagad av murklor, men vilken svamp som helst går bra.

18 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g oxfilé, av mittbiten
  • salt och vitpeppar
  • 2 burkar konserverade murklor
  • 1 msk smör, ca
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 0,5 dl torr madeira
  • 1 dl stark köttbuljong
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 4 plattor smördeg
  • 4 skivor gåslever på burk
  • 1 ägg, uppvispat

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°. Skär köttet i 4 bitar. Salta och peppra runt om. Stek köttbitarna runt om 3-4 minuter på varje sida. Ställ köttet att kallna.
  2. Grovhacka svampen. Finhacka schalottenlöken. Fräs svamp och lök under omrörning. Krydda med salt och peppar. Tillsätt madeira, koka upp och tillsätt buljong och grädde. Koka till såskonsistens och smaka av.
  3. Kavla ut smördegsplattorna till kvadrater. Lägg gåsleverpastej på varje tournedos, däröver smördegen. Vik in kanterna ordentligt under så att det blir ett paket. Stick några hål upptill. Pensla med uppvispat ägg. Dekorera gärna med överflödig deg. Grädda mitt i ugnen tills degen är fint gyllenbrun och genomgräddad. Det tar ca 15 minuter. Servera genast med såsen och någon grönsak. Potatis behövs inte, degen mättar mycket.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept