Inbakad sjötunga med musslor och räkor

Inbakad sjötunga med musslor och räkor
Foto: TV4

Färdigkavlade smördegsplattor är perfekta till den här rätten. Du kan förbereda den i god tid. Lägg in smördegspaketen i plast och ställ kallt. Hittar du inte färska blåmusslor går djupfrysta eller burk alldeles utmärkt. Läcker nyårsmiddag.

18 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 sjötungsfiléer
  • 4 färdigkavlade smördegsplattor
  • 200 g skalade räkor
  • 12 blåmusslor
  • saften av 1 citron
  • 4 msk vitt vin
  • 1 liten purjolök
  • 1 schalottenlök
  • dill
  • 1 ägg till pensling
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong
  • 1 finhackad schalottenlök
  • salt och malen vitpeppar

Sås:

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 tsk finhackad färsk dragon
  • 2 msk pressad citronsaft
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Kavla ihop smördegsplatorna två och två. Skär ut rundlar av smördegsplattorna. Skär varje sjötungsfilé i 2 bitar och lägg 4 bitar på ena halvan av varje smördegsplatta ca 2 cm in från kanten. Fördela räkor och musslor ovanpå, droppa citronsaft och vin över. Strimla purjolök, hacka schalottenlök och dill. Fördela ovanpå och krydda med salt och peppar. Vik andra halvan av smördegen över och nyp ihop kanterna ordentligt.
  2. Stick små hål i paketen och pensla med ägg. Lägg paketen på bakplåtspapper och bakplåt och baka i 200° tills smördegen är genomgräddad och fått fin färg, ca 25 minuter. Servera 1/2 paket per person.
  3. Sås: Hacka den resterande schalottenlöken. Koka upp den med vin och buljong. Koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt grädde och koka till lagom simmighet. Tillsätt den hackade dragonen och smaka av med salt, peppar och lite citron.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept