Victor Borge - ett smørrebrød

1

Du behöver

  • 1 skiva surdegsbröd med smör
  • 1 st tunn skiva rå lax
  • 50 g kaviar
  • 6 st skalade räkor
  • 3 st kokta kräftstjärtar
  • 1 st limeklyfta
  • 1 st dillkvist
  • 1 dl dillmajonnäs
  • Kryddmajonnäs:
  • 2 st äggulor
  • 1 tsk salt
  • 1 msk matättika
  • 5 dl olja
  • 1 tsk HP-sås
  • 1 tsk worcestershiresås
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk soja
  • 1 tsk citronsaft
  • salt
  • peppar
  • 2 msk crème fraîche

Gör så här

  1. Tag loss stjärten på kräftorna (om ni fått tag på hela och kokat dem) och dela den mitt itu längs ovansidan och tag ut stjärthalvorna ur skalen. Kom ihåg att avlägsna tarmsträngen.
  2. Lägg den råa laxen på det smörade brödet. Mitt på laxen läggs en sträng med kaviaren. De sex räkorna placeras på ena sidan och de sex halva kräftstjärtarna på den andra. Garnera med dill och limeklyfta och servera dillmajonnäsen i en skål.
  3. Dillmajonnäs:
  4. Dl kryddmajonnäs blandas med 1 knippa hackad dill. Låt dillmajonnäsen vila kallt en halvtimme innan den används. Tillsätt ev mer dill efter smak.
  5. Kryddmajonnäs:
  6. Rör äggula och salt tills det blir vitt och tjocknar. Tillsätt ättika. Häll i olja lite åt gången under omrörning. Smaka av med HP-sås, worcestershiresås, dijonsenap, soja, citronsaft, salt och peppar.
  7. Och till sist crème fraîche.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept