Icecream-sandwich med kaffeglass

60 m + 2 h
12 st
60 m + 2 h
12 st

Du behöver

Kaffeglass

  • 8 dl vispgrädde
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl starkt kaffe
  • 1 dl glykos
  • 1 vaniljstång
  • 8 äggulor
  • 2 gelatinblad

Kakan

  • 120 g osaltat smör, smält
  • 1 ägg
  • 100 g strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl fint vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Börja med glassen om du inte köper färdig. Dela vaniljstången och gröp ur fröna. Sjud grädden med socker, kaffe, glykos och vaniljstång och vaniljfrön i 10 minuter. Ta av kastrullen från spisen och låt svalna till under 60 grader. Fiska upp vaniljstången.
  2. Vispa upp gulorna i en bunke. Häll i hälften av gräddblandningen, rör om och häll tillbaka allt i kastrullen. Sjud under omrörning till 85 grader.
  3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter, krama ur och rör ner dem i den varma glassmeten tills de löser upp sig.
  4. Kyl ner smeten och kör den i en glassmaskin i cirka 15–40 minuter, beroende på maskin. Frys in minst 2 timmar i en plastfolieklädd form cirka 32 x 26 centimeter, som ett glassblock.
  5. Sätt ugnen på 150 grader och gör kakan. Blanda försiktigt ihop alla ingredienser i en bunke med en träslev. Bred ut 2 kakbottnar på 2 plåtar med bakplåtspapper, 3 millimeter tjocka och med samma mått som glassen. Grädda i 5 minuter. Nagga kakorna med gaffel och låt svalna i 10 minuter. Täck dem med plastfilm så att de inte blir torra.
  6. Ta ur glassen ur frysen en stund innan så att den går att arbeta med, -14 grader är en bra temperatur. Ta ur formen och lägg glassblocket på ena kakbottnen, lägg andra kakbottnen ovanpå. Trimma kanterna och skär kakan i små bitar, cirka 4 x 2 centimeter, med en kniv som värmts i varmt vatten. Servera!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept