Wow Wallenbergare med Agis potatismos

wallenbergare
Foto: Jenny Grimsgård

Många har fått för sig att Wallenbergare är något svårt och lite snobbigt, men det är fel, fel, fel! Det kan inte bli mycket enklare än denna biffvärldens egen lilla snabbmakaron: lite kalvfärs, lite kaffegrädde, äggulor, salt, vitpeppar, röra, röra, platta ut små biffar, steka, klart! Himmelskt saftigt, inte alls dyrt och gott som attan. Med Agis potatismos, ärter och rårörda lingon (ja, de blir godare om du rör dem själv, men det går lika bra med köpesylt om du satsar på den rårörda varianten med mycket bär i) är du i hamn.

1 april 2009
Visa mer
4

Du behöver

Agis potatismos

  • 16 skalade potatisar i småbitar
  • lite saltat vatten
  • 1 krm färskriven muskot
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 2 tsk socker
  • 2 dl mjölk
  • 1 rejäl klick smör

Wow Wallenbergare

  • 400 g kalvfärs
  • 2 dl kaffegrädde
  • 4 äggulor
  • salt och svartpeppar
  • smör

Gör så här

  1. Potatismos: Koka potatisarna i det salta vattnet tills de är mjuka och lättmosade.
  2. Under tiden kok-vispar du ihop kryddorna och sockret med mjölken och smöret.
  3. Häll av vattnet och ta fram din stora fina potatisstöt. Ja, så stöter du på tills potatisen är ganska mosad.
  4. I med mjölkblandningen och nu kan du antingen göra som Agi eller som Emma.
  5. The Agi way: ta av dig tröjan, ta fram en visp och vispa ihärdigt i minst 5 minuter tills moset är segt och lent. The Emma way: Behåll tröjan på, ta fram elvispen och vispa tills moset är segt och lent. Smaka av.
  6. Wallenbergare: Blanda alla ingredienserna utom smöret ordentligt. Smeten blir ganska lös, men det ska den vara så du behöver inte vara orolig.
  7. Fixa i ordning åtta små fina biffar och stek dem i smör, i kanske 3 minuter per sida. Och på svag värme!
  8. Njut med Agis potatismos, rårörda lingon och små pigga ärtor.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept