Ryttarkaka - kladdkaka med choklad

Ryttarkaka - kladdkaka med choklad
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Ryttarkaka - kladdkaka med choklad

11 ingredienser

Denna är… totalt himmelsk. Snabb, enkel, lyxig, lätt att göra dubbel sats och sanslöst god. Ryttarkakan är lite som en sån där sägen, som alla återberättar och till slut lever den sitt eget lilla liv och alla har sin egen variant. Den här varianten är Husmorsornas! /Emma

Ingredienser

Kaka

  • 4 ägg
  • 6 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 8 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 175 g smör, rumsvarmt

Täcke

  • 75 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl sirap
  • 250 g riven kokos

Gör så här

Kaka

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt (är inte ordet pösigt helt underbart, smaka på ordet. Pööööösigt…. Mmmm).
  3. Hur som helst, blanda sen alla torra ingredienser.
  4. Rör ner i det vita pööööösiga fluffet.
  5. Sist rör du ner det mjuka smöret.
  6. Klutta ut den tjocka smeten i en smord långpanna och grädda i ugn cirka en kvart.

Täcke

  1. Under tiden gör du kakans täckte, eller Ryttarkakans sadel om du hellre vill se det så! Blanda alltihop allt i en kastrull och låt sjuda i ca 5 minuter.
  2. När du tar ut kakan ur ugnen brer du på kokoskletet och gräddar kakan ca 10 minuter till i ugnen.
  3. Nu är det bara att rida mot solnedgången med din alldeles egen lilla Ryttarkaka.