Österns köttbollar med rödkålsallad

Österns köttbollar med rödkålsallad
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Österns köttbollar med rödkålsallad

25 ingredienser

Köttbullar med potatismos, brunsås och lingonsylt är nog ibland det godaste jag vet och jag tycker att man aldrig kan få nog av det. Men ibland kan det vara roligt med lite omväxling. När man känner för omväxling så kan man prova dessa små bollar som har en helt annan karaktär. /Anette

Ingredienser

portioner

Köttbollar

  • 500 g köttfärs (lamm om du vill, annars funkar blandfärs)
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 ägg
  • olja
  • smör

Sås

  • 1 gul lök, stor, hackad
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 4 msk currypasta
  • 2 msk curry
  • 10 körsbärstomater, finhackade
  • 1 förp kokosgrädde
  • 3 cm färsk ingefära, riven
  • 2 msk fisksås
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Anettes rödkålsallad

  • 0,25 rödkål, i småbitar
  • 1 apelsin, i små bitar
  • 3 msk vit balsamvinäger
  • 2 msk crema di balsamico (med citronsmak)
  • 1 msk honungsdijon
  • 4 msk olivolja
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 0,5 dl rucolasallad

Serveras med

  • ris

Gör så här

Köttbollar och sås

  1. Blanda köttfärsen med ägget och crème fraichen.
  2. Salta och peppra rejält och ställ åt sidan ett tag.
  3. Häll i en skvätt olja och lite smör i en kastrull och när det har slutat fräsa lägger du i den torra och den kladdiga curryn.
  4. Låt det fräsa en stund och lägg sedan i vitlök och gul lök.
  5. När löken är mjuk lägger du i ingefära och tomat och låter allt puttra en stund.
  6. Häll på kokosgrädden och smaksätt med kryddorna.
  7. Låt såsen småputtra medan du steker köttfärsbiffarna/bollarna.
  8. Rulla färsen till bollar, biffar eller korvar (allt efter smak och tycke).
  9. Se till att de får fin stekyta runt om och lägg ner dem en efter en i såsen.
  10. När alla är klara häller du i lite vatten i pannan och vispar ur alla smaker och häller ned den lilla skvätten i kastrullen med sås och biffar.
  11. Låt alltihopa koka upp i några minuter så att biffarna blir genomkokta.
  12. Servera med kokt ris och min goda rödkålssallad.

Sallad

  1. Blanda ihop vinäger, balsamico, senap med salt och peppar.
  2. Vispa i oljan och blanda ihop med kål och apelsiner.
  3. Blanda i ruccola och ät!