Monkes spröda kladdkaka

Monkes spröda kladdkaka
Foto: Husmorsorna
Från Husmorsorna

Här är receptet på världens godaste kommunistkladdkaka! Jag vet inte när det började ätas kladdkakor i tid och otid här i Sverige. Men min mamma började någon gång i början på 80-talet. Vet inte hur hon fick tag på det här receptet, men det stod nerkladdat på en valsedel för Kpml(r), vrålkommunistpartiet som min mamma kandiderade för. Och nu, 30 år senare, är detta den absolut bästa, godaste kladdkakan jag någonsin ätit. Kompakt kladdig och seg. Oemotståndlig helt enkelt. Här är den med en hallonsås, och det är ju gott förstås, men det går lika bra med bara grädde...

Du kan läsa mer om Husmorsornas goda matlagning och stökiga kök på

Husmorsornas blogg.


27 januari 2011
Visa mer

Du behöver

  • 2 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl smält smör
  • lite smör till formen
  • lite mannagryn till formen

Hallonsås

  • 1 paket frysta hallon
  • 0,5 dl hallonjuice, tex Brämhults
  • 1 dl florsocker

Serveras med

  • vispad grädde

Gör så här

  1. Kaka
    Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Blanda ägg och socker lugnt med slev. Lugnt alltså!
  3. I med resten av ingredienserna och det smälta smöret.
  4. Rör lugnt fortfarande, inget vispande.
  5. Smöra en form med löstagbar kant, och bröa med lite mannagryn.
  6. Ner med godheten i formen och skjuts in i ugnen, längst ner i ca 20 minuter.
  7. Innan ungarna kommer slickar du skålen!
  8. Hallonsås
    Koka ihop hallonen med juicen.
  9. Rör sedan ner sockret.
  10. Koka lite till och klart!
  11. Avnjut detta med vispad grädde förstås!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept