Fredagsnudlar med räkor

Fredagsnudlar med räkor
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Fredagsnudlar med räkor

13 ingredienser

30 min

Utan krusiduller och omskrivningar och hejsan svejsan. Här får ni, käraste finaste öppnaste vänner, en helt fantastiskt god thailändsk nudelsallad. Receptet är för tio personer.

Hittar du inte thaiselleri är det helt okej med vanlig selleri, hugg med blasten också i såna fall!

Ingredienser

portioner

Nudlar

  • 35 stora räkor
  • 600 g glasnudlar
  • 3-4 krukor koriander
  • 12 salladslökar, skurna i ringar
  • 7 thaiselleri, finhackad
  • 2 röda chilifrukter, urkärnade och finstrimlande
  • 30 körsbärstomater

dressing

  • 2-3 krukor koriander
  • 6 röda chilifrukter, urkärnade
  • 9 limefrukter, pressade
  • 9 msk fisksås
  • 12 klyftor vitlök
  • 5 msk strösocker

Gör så här

  1. Vi börjar med de fina små glasnudlarna! Lägg dem i blöt, kanske 20 minuter ungefär.

Dressing

  1. Under dessa vackra minuter stoppar du alla ingredienser till dressingen i en mixer och kör hårt.
  2. Smakar av. Kanske mer fisksås, socker eller lime? Stark som attan ska den vara, och salt! Detta mildrar sig enormt sedan när du blandar ut det hela med nudlarna, så bli inte rädd nu.

Nudlar

  1. Sedan kan du hacka grönsakerna, klyfta tomaterna och skära chilin lite snyggt.
  2. Ner med detta i en stor enormt vacker skål - ja, allt blir så mycket bättre med enormt vackra skålar!
  3. Nu kan du skala och ta bort tarmen på räkorna.
  4. Ge dem ett hastigt avkok, med betoning på hastigt, 1 minut brukar räcka. Sedan upp! Så de små rosa rackarna inte blir sega.
  5. Nu häller du bort det kalla vattnet från nudlarna och häller över kokande vatten istället.
  6. Så får nudlarna ligga i det där stekheta vattnet några minuter, smaka lite, är de lagom mjuka nu? Bra! Då sköljer du av dem snabbt i kallt vatten.
  7. Häll nudlarna över grönsakerna.
  8. På med dressingen, blanda om ordentligt, så den verkligen får sprida sin finfina smak överallt.
  9. Ja, då är det bara att låta räkorna hoppa ner och servera!