Kanelbullar Anettes way

Kanelbullar Anettes way
Foto: Jenny Grimsgård

Den fjärde oktober är det kanelbullens dag och då bjuder Anette sin morsa på kanelbullar. Det ska man bjuda sin mamma på ibland. För du vet väl att man blir snäll och sitter still ett tag av kanelbullar?

1 juli 2011
Visa mer

Du behöver

  • 1 paket jäst (50 g)
  • 200 g smält smör
  • 1 l ljummen mjölk (37°)
  • 2 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk kardemumma
  • ca 28 dl mjöl
  • ägg att pensla med
  • pärlsocker

Fyllning:

  • 300 g rumsvarmt smör
  • 1 dl kanel
  • 2 dl socker

Gör så här

  1. Smula jästen i en stor degbunke och låt den ligga ett litet tag. Blanda smöret med mjölken.
  2. Ner med fingret i mjölken – känner du vare sig värme eller kyla är den perfekt. Häll vätskan över jästen. Rör om lite.
  3. Ner med ägg, socker, salt och kardemumma.
  4. Dags för mjölet! Jobba in det i smeten lite i taget (det kan gå åt både mindre och mer mjöl – degen ska släppa bunken och vara lite snyggblank).
  5. Låt degen jäsa i 40 minuter på dragfri plats. En liten handduk över skadar inte.
  6. Blanda alla ingredienser till fyllningen till en brun röra.
  7. Kavla ut degen i stora rektanglar och bred på fyllningen.
  8. Rulla ihop. (Anette gillar många varv på sina bullar så hon rullar alltid från kortsidan).
  9. Skär rullen i ungefär 1 cm tjocka skivor och lägg dem på jäsning 20–30 minuter i bullformar.
  10. Pensla med ägg och så på med pärlsocker förstås.
  11. Grädda i 225° i 5–10 minuter beroende på hur stora bullarna är.
  12. Ät gärna kanelbullarna med ett glas kall mjölk till.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept