Husets inlagda matjes

Husets inlagda matjes
Foto: TV4

Du som vill pyssla med din mat och har gott om tid kan lägga in din egen matjessill. Det tar en månad innan sillen är klar att ätas.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 6 kg färsk sill
  • 1 liter vatten
  • 1 dl ättika (24%)
  • 0,5 kg salt
  • 1,5 kg socker
  • 25 g krossad kryddpeppar
  • 25 g krossad svartpeppar
  • 25 g hel ingefära
  • 25 g sandel (kan köpas på apoteket)
  • 25 g oregano
  • 25 g salpeter
  • lagerblad

Gör så här

  1. Rensa sillen och ta bort huvud och tarm. Lägg den i en blandning av 1 liter och 1 dl ättika under ett dygn. Låt sedan sillen rinna av.
  2. Blanda samman kryddorna utom lagerbladen och gnid in sillen. Varva därefter kryddblandning och sill i krukan. Mellan varje lager lägger du några lagerblad.
  3. Nu skall krukan täckas över och stå svalt 1 månad. Sedan är det dags att provsmaka. En sådan här inläggning håller sig ett år. Skär i filéer och sedan i mindre bitar före servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept