Hummer minute

Hummer minute
Foto: TV4

Hummer är en delikatess för särskilda tillfällen, färsk hummer är ju knappast billigt. Sedan gäller det att inte vara blödig när man stoppar de levande humrarna i det kokande vattnet. Rätten ska serveras genast, låt gästerna vänta på maten och inte tvärtom.

21 december 2009
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
4

Du behöver

  • 4 levande humrar
  • 1 dl havssalt per 3 liter vatten
  • 50 g smör
  • 1 liten bit pepparrot
  • 2 citroner
  • 4 stora dillvippor

Gör så här

  1. Kontrollera att humrarna lever, tvätta dem väl och ta bort gummisnoddarna runt klorna. Koka upp vattnet med saltet i en stor kastrull tills det kokar häftigt.
  2. Stoppa ner en hummer i taget i vattnet, snabbt och med huvudet före. Lägg på lock tills vattnet kokar upp och stoppa sedan ner nästa. En halvkiloshummer behöver koka 12–15 minuter. Smält under tiden smöret, riv pepparroten och gör i ordning citron och dillvippor.
  3. Ta upp humrarna med hålslev och klyv dem med vass kniv från nacken och nedåt. Lägg upp på tallrikar, garnera med citron, dill och pepparrot. Häll lite av smöret på tallriken och servera de varma humrarna genast, gärna med vitt eller rostat bröd till.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept