Höstkyckling med svamp

Höstkyckling med svamp
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Höstkyckling med svamp

11 ingredienser

Till den här rätten går det bra att servera kokt potatis, ris eller pasta.

Ingredienser

portioner
  • 1 hel kyckling, 1 1/2 kg med inkråm
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 5 schalottenlökar
  • 5 dl kantareller
  • 2 msk neutral olja
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl sherry
  • 2 dl hönsbuljong
  • 2 tsk potatismjöl, + lite vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Stycka kycklingen i 8 delar och skär lever och hjärta i små bitar. Lägg i en smord, ugnssäker form tillsamman med halsen. Skala schalottenlökarna och ansa svampen. Skär sidfläsket i grova tärningar. Rör samman olja, soja, salt och peppar. Lägg kycklingbitarna i formen med skinnsidan upp. Pensla dem runt om med sojablandningen. Lägg löken, fläsktärningarna och svampen i formen och häll över och sherryn.
  2. Ställ in formen i ugnen cirka 15 minuter. Ös med skyn och spä med lite buljong om det behövs. Stek ytterligare cirka 20 minuter eller tills kycklingen är genomstekt. Köttsaften i låret ska vara klar och genomskinlig. Lägg svamp, lök, fläsktärningar och kycklingbitar på varmt serveringsfat och täck med folie.
  3. Häll buljongen i formen och vispa ur väl. Sila skyn i en kastrull, koka upp och red med potatismjölet utrört i lite vatten. Krydda med salt och peppar. Hetta upp såsen och ta av den från värmen. Slå den över kycklingen och servera genast.