Höstgryta med pepparrotskräm

koket.se
Höstgryta med pepparrotskräm
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Höstgryta med pepparrotskräm

23 ingredienser

2 h

Mustig och värmande höstgryta på högrev, rimmat sidfläsk och rött vin. Serveras med pressad potatis och pepparrotskräm.

Se Lisa Lemke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 500 g högrev
  • 200 g rökt och rimmat sidfläsk
  • 250 g steklök [1 nät]
  • 300 g rotselleri
  • 300 g morot
  • 3 klyftor vitlök
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning
  • ca 0,5 dl vetemjöl
  • 150 skogschampinjoner
  • 1 knippe timjan (eller ca 1 tsk torkad)
  • 2 lagerblad
  • 2 msk oxfond
  • 75 cl rött vin, kraftigt, gärna bourgogne
  • 2 dl vatten
  • 1 syrligt svenskt äpple
  • färsk bladpersilja, hackad
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 2 dl crème fraîche
  • färsk pepparrot, riven
  • persilja, hackad
  • potatis, pressad

Gör så här

  1. Putsa köttet och skär det i tärningar, ca 2 cm i diameter. Skär sidfläsk i tärningar eller strimlor (låt svålen koka med hel och lyft sedan upp den innan servering).
  2. Hetta upp en het, vid gryta med olja och fräs köttet i omgångar. Krydda med salt och peppar. Tag ur köttet ur grytan när det fått lite stekyta.
  3. Skala och hacka steklöken. Dela champinjonerna. Skala rotfrukterna och skär dem i rejält grova bitar. Hacka vitlöken och timjan. Fräs löken, svampen, rotfrukter och timjan.
  4. Lägg tillbaka allt kött i grytan (samt all vätska) och pudra över vetemjöl. Tillsätt svålen och lagerblad. Låt fräsa en kort stund tillsammans med grönsakerna.
  5. Slå på rödvin och fond och späd eventuellt med lite vatten så att vätska täcker alla grönsaker och köttet. Låt koka i 1,5-2 timmar.
  6. När grytan har kokat klart och köttet är mjukt tärna ett äpple och hacka alla återstående örter. Dra av grytan från värmen, plocka ur svålen och vänd ner äpple och persilja och timjan.
  7. Smaksätt crème fraiche med pepparrot och persilja, efter eget behag. Servera grytan med pepparrotskräm och kokad pressad potatis.