Honungschokladtårta med mandel

Honungschokladtårta med mandel
Foto: TV4

Bottnar av mandelmassa med fyllning av choklad, smör och honung. Det här är en tårta för riktiga livsnjutare, inte för kalorijägare. Kakan behöver stå kallt minst tre timmar, gärna över natten.

19 mars 2010
Visa mer
10

Du behöver

  • 250 g mandelmassa
  • 2 äggvitor
  • 250 g mörk blockchoklad
  • 175 g smör
  • 100 g honung, ca 3/4 dl
  • 4 ägg
  • flisad mandel till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 275°. Riv mandelmassan fint. Tillsätt äggvitorna och rör till en jämn smet. Rita upp bakformens konturer på bakplåtspapper, dela smeten i två delar och bred ut den innanför linjerna. Grädda i 7–8 minuter tills bottnarna får mörk skorpa men är mjuka inuti.
  2. Smält choklad, smör och honung i en skål i vattenbad på mycket svag värme, max 36°. Rör om till jämn konsistens. Låt svalna något. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna till hårt skum och vispa upp äggulorna tills de ljusnat något. Skrapa ner chokladmassan i äggulesmeten och vänd försiktigt ner äggvitorna. Klä en bakform med plastfilm. Lägg en mandelbotten i bottnen på formen, skär bort kanterna så att den passar. Lägg i chokladmassan och täck med den andra mandelbottnen. Täck formen med plastfilm och ställ den i kylskåp minst 3 timmar, gärna över natten.
  3. Ta ut tårtan strax före servering. Stjälp upp den och skär i portionsbitar, den blir svår att skära om den står för länge i rumstemperatur. Dekorera med mandel.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept