Hönssoppa

Hönssoppa
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Hönssoppa

9 ingredienser

En värmande och närande soppa. Många anser att den är ett bra botemedel mot förkylning.

Ingredienser

portioner
  • 1 kyckling (eller kokhöns, ca 1,4 kg)
  • 12 dl vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 lagerblad
  • 3 hela nejlikor
  • 1 dl långkornigt ris
  • citron, pressad
  • 4 msk mynta, hackad

Gör så här

  1. Lägg fågeln i en gryta, slå på vatten och smula ner buljongen. Koka upp, skumma väl och lägg i lök och kryddor. Koka sakta tills fågeln är klar, cirka 1 timma för kycklingen, längre för hönan. Låt riset koka med den sista halvtimman.
  2. Tag upp fågeln, dra av skinnet och dela den i bitar. Lägg köttet i soppan, smaka av med salt och citron. Lägg myntan direkt i tallrikarna, fördela soppan över och servera genast.