Hönsburgare med cashewmajonnäs och sötpotatispommes

koket.se
Hönsburgare med cashewmajonnäs och sötpotatispommes
Foto: Stephanie Bjelkstam
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Hönsburgare med cashewmajonnäs och sötpotatispommes

28 ingredienser

1 h 10 m

Gör en nyttig och lyxigt god variant av hamburgare! Servera hönsburgaren i isbergssalladsblad med cashewmajonnäs och picklad rödlök tillsammans med sötpotatispommes.

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Cashewmajonnäs

  • 3 dl cashewnötter
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 bit chipotlechilifrukt [1 cm stor bit]
  • 0,5 dl olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 0,5-1 dl vatten

picklad rödlök

  • 3 dl rödlök
  • 3 dl risvinäger
  • 6 msk agavesirap
  • 3 tsk flingsalt

Sötpotatispommes

  • 4 sötpotatisar
  • 3 msk majsstärkelse (ex Maizena)
  • olivolja
  • flingsalt

Hönsburgare

  • 600 g hönsfärs
  • 3 salladslökar
  • 1 kruka dragon
  • 0,5 mild röd chilifrukt
  • 1 limefrukt, rivet skal
  • 2 tsk fisksås
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • en god olivolja

Tillbehör

  • isbergssallad
  • 2 bifftomater
  • mynta, till garnering
  • limefrukt, till garnering

Gör så här

Cashewmajonnäs

  1. Blötlägg cashewnötterna i minst en timme, helst två, för att få en krämig konsistens. Lägg i alla ingredienser i en mixer/matberedare. Kör till en krämig konsistens och tillsätt mer vatten vid behov.

Picklad rödlök

  1. Skiva rödlöken på mandolin eller skiva tunt. Vispa ihop risvinäger, agave och flingsalt. Häll upp allt på burk.

Sötpotatispommes

  1. Sätt på ugnen på 225 grader.
  2. Skär potatisen i stavar, behåll skalet på. Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut stavarna. Pudra över majsstärkelse med en sil och blanda ordentligt.
  3. Häll över olivolja och flingsalt efter smak och blanda runt lite, men låt gärna stripsen ligga på ett lager. Ugnsrosta sötpotatisen i ca 30-40 minuter eller tills de blir krispiga.

Hönsburgare

  1. Skiva salladslöken i tunna skivor, hacka dragon och chili fint och vänd samman med rivet limeskal och färs.
  2. Smaksätt färsen med fisksås, salt och peppar.
  3. Forma färsen till fyra burgare, gnid in dem med lite olivolja och grilla i en rykande het grillpanna.

Servering

  1. Lägg burgarna i varsitt skålat salladsblad. Lägg på skivad tomat, bred på lite cashewmajonnäs, lägg på picklad rödlök och toppa med mynta.