Hög morotstårta

1 tårta
Hög morotstårta
Foto: Pernilla Thelaus/TV4

Saftig morotstårta i tre våningar. Fylld och toppad med krämig frosting med citruston.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

17 september 2015
Visa mer
1 tårta

Du behöver

Botten

  • 6 ägg
  • 460 g mjöl (7 dl)
  • 190 g socker (3 dl)
  • 6 g vanilj (ca 2 tsk)
  • 24 g bakpulver (ca 5 tsk)
  • 10 g kardemumma (ca 2 tsk)
  • 4 g ingefära (ca 1 tsk)
  • 30 g kanel (ca 6 tsk)
  • 2,5 dl naturell olja
  • 9,5 dl morötter, finrivna

Frosting

  • 400 g färskost
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 3,5 dl florsocker
  • 4 citroner + 1 lime (skal från alla och saft från 2)

Dekoration

  • marsipan
  • grön, gul och orange karamellfärg

Gör så här

  1. Börja med att smöra och bröa tre sockerkaksformar (ca 10-15 cm) samt värma ugnen till 150 grader varmluft.
  2. Kakan
    Sikta ner mjölet i en bunke. Blanda sedan ner alla kryddor, salt, bakpulver och vanilj. Blanda väl.
  3. Vispa i en annan skål ägg och socker poröst. Vänd sedan försiktigt ner den torra blandningen (gärna förhand) för att behålla luften. Sist men inte minst så ska de rivna morötterna och oljan tillsättas och än en gång blanda ihop försiktigt.
  4. Fyll formarna och grädda ca 45 minuter. Låt svalna innan servering.
  5. Frosting
    Vispa ihop smör och färskost tills det blir en fast och krämig smet. Tillsätt florsocker, citrusskal och -saft efter smak, blanda väl och kyl sedan tills servering.
  6. Dekorationer
    Färga marsipanen till grön, orange och gul. Forma sedan till små morotsdekorationer. Gör även gula rosor att placera runt morötterna samt på fatet.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept