Koka upp socker och vatten i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en knivspets. Lägg också i stången.
Vispa äggulorna kraftigt i en skål och slå i den kokande lagen lite i sänder i skålen under fortsatt vispning. Slå tillbaka smeten i kastrullen och sjud den under vispning tills den tjocknar. Fiska upp vaniljstången och låt smeten kallna.
Vispa grädden och vänd ner den i äggsmeten. Tillsätt hjortron och häll upp smeten i en form som tål att frysas. Täck med plastfilm och frys minst 5-6 timmar. Parfaiten blir som glass.
Doppa hastigt formens undersida i hett vatten och vänd upp på kylt fat. Dekorera med hjortron.
Vill man ha parfaiten stadigare kan man tillsätta gelatin, som först blötts upp i kallt vatten, kramats ur och fått smälta på lägsta värme i kastrull. Rör ner gelatinet i smeten innan den slås i formen.