Hjortronparfait

Hjortronparfait
Foto: TV4

En riktigt festlig efterrätt. Hjortronen kan ersättas med hallon eller björnbär.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 0,75 dl strösocker
  • 1 dl vatten eller osötad bärlag
  • 0,5 vaniljstång
  • 3 äggulor
  • 5 dl bär
  • 3 dl vispgrädde
  • (eventuellt 3 blad gelatin)

Gör så här

  1. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en knivspets. Lägg också i stången.
  2. Vispa äggulorna kraftigt i en skål och slå i den kokande lagen lite i sänder i skålen under fortsatt vispning. Slå tillbaka smeten i kastrullen och sjud den under vispning tills den tjocknar. Fiska upp vaniljstången och låt smeten kallna.
  3. Vispa grädden och vänd ner den i äggsmeten. Tillsätt hjortron och häll upp smeten i en form som tål att frysas. Täck med plastfilm och frys minst 5-6 timmar. Parfaiten blir som glass.
  4. Doppa hastigt formens undersida i hett vatten och vänd upp på kylt fat. Dekorera med hjortron.
  5. Vill man ha parfaiten stadigare kan man tillsätta gelatin, som först blötts upp i kallt vatten, kramats ur och fått smälta på lägsta värme i kastrull. Rör ner gelatinet i smeten innan den slås i formen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept