Hjortronmunk med vaniljsås

POPULÄRT
Hjortronmunk med vaniljsås
Foto: Jakob Fridholm
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

Hjortronmunk med vaniljsås

14 ingredienser

60 m

Laga egna munkar med en riktig vaniljsås till – inga färdigvarianter kan mäta sig med detta. Vaniljsåsen vinner på att göras en dag i förväg. /Mattias

Vintips: Eiswein

Receptet är från Mattias Larssons kokbok Fredagskockens Helgmenyer.

Ingredienser

portioner munkar

Munkar

  • 25 g jäst
  • 75 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 30 g strösocker
  • 285 g vetemjöl [ca 4,5 dl]
  • 1 ägg

Till fritering

  • frityrolja
  • 1 dl strösocker

vaniljsås

  • 0,25 vaniljstång
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,75 dl strösocker
  • 3 äggulor

Till servering

  • 200 g rårörda hjortron

Gör så här

Kan förberedas

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, dra av från plattan och tillsätt mjölken. Häll
  2. smörmjölken över jästen och rör runt. Tillsätt socker och mjöl och blanda till en slät deg. Arbeta till sist in ägget i degen.
  3. Dela degen i tio bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper på, och låt jäsa till dubbel storlek. (Om du vill göra dem dagen före så låt dem kalljäsa i kylen).
  4. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna. Lägg vaniljfrön och stång i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Koka upp och låt det stå och dra i 5 minuter. Vispa under tiden socker och äggulor poröst. Häll ner vaniljmjölken i äggblandningen och vispa runt.
  5. Häll sedan tillbaka alltsammans i en kastrull och värm försiktigt upp under ständig vispning till 85 grader. Sila och låt svalna.

Vid servering

  1. Värm frityroljan till 160 grader. Fritera munkarna i ca 3 minuter på varje sida till fin färg. Ta upp munkarna och lägg dem på dubbelt hushållspapper så att de får rinna av i 5 minuter. Rulla dem sedan i sockret, skär ett snitt ovanpå munkarna och fyll med dem rårörda hjortron. Servera med vaniljsåsen.