Hjortrondessert i glas

Lyxig dessert med vaniljbavaroise, rårörda hjortron, rågcrunch och maräng. Perfekt till nyår och andra festliga dagar.

30 december 2016
6

Du behöver

Vaniljbavaroise

  • 2,5 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1 vaniljstång
  • 4 äggulor
  • 2,5 dl grädde
  • 2 gelatinblad

Rårörda hjortron

  • 250 g tinade hjortron
  • 0,5 dl socker

Rågcrunch

  • 2 skivor rågbröd
  • 25 g smör
  • 0,75 dl socker
  • 1 nypa flingsalt

Maräng

  • 3 äggvitor (120 gram)
  • 2,5 dl socker (240 gram)

Gör så här

  1. Vaniljbavaroise
    Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ner vaniljfröna i en kastrull. Lägg i stången och tillsätt mjölken och hälften av sockret. Låt koka upp, låt sedan den svalna av. Ta sedan bort vaniljstången från kastrullen.
  3. Vispa äggulorna och resten av sockret vitt och pösigt. Häll äggblandningen i den ljumna mjölken. Värm försiktigt under ständig omrörning med en slickepott tills såsen börjar tjockna, temperaturen ska vara 85 grader.
  4. Tillsätt gelatinbladen och låt dem smälta. Sila vaniljsåsen och låt den svalna.
  5. Vispa grädden lätt och vänd ner blandningen i omgångar. Fördela sedan krämen jämnt i 6 portionsformar och ställ i kyl. Låt stelna i ca 2 timmar innan man toppar med hjortronen.
  6. Rårörda hjortron
    Blanda upp de tinade hjortronen tillsammans med sockret. Fördela bären jämt över de 6 portionsglasen. Ställ tillbaka i kylen.
  7. Rågcrunch
    Mixa eller riv rågbrödet fint. Värm en stekpanna med smör och socker, tillsätt brödet då smöret smält.
  8. Stek brödsmulorna och tillsätt en nypa salt. Låt kallna på ett hushållspapper eller bakduk (så att överblivet fett försvinner). Toppa sedan rågcrunchet jämnt över hjortronen i glasen.
  9. Maräng
    Blanda äggvitor och socker i en rostfri bunke. Sänk ned bunken i vattenbad och värm marängen till 60-65 grader under konstant vispning.
  10. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen med en elvisp tills den kallnat. Lägg marängen i en spritspåse och spritsa över rågsmulorna.
  11. Ställ glasen i kylen och bränn av desserterna innan servering med brännare.
Visa mer
Kommentera receptet
Paskkampanj

Fler goda recept