Hjortron- och lakritsbakelse

Hjortron- och lakritsbakelse
Foto: TV4

Läcker bakelse med lakritsmousse och hjortronkräm.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

10 september 2015
Visa mer
45 m

Du behöver

Sockerkaksbotten

  • 3 ägg
  • 300 g socker (3 dl)
  • 100 g smör
  • 150 g mjölk (1,5 dl)
  • 225 g vetemjöl (3,75 dl)
  • 10 g bakpulver (2 tsk)
  • 10 g vaniljsocker (2 tsk)

Lakritsmousse

  • 300 g grädde
  • 6 g lakritspulver (1 msk)

Hjortronkräm

  • 400 g hjortron (0,4 l)
  • 50 g strösocker (0,5 dl)
  • 10 g saft från citron (2 tsk)
  • 2,5 gelatinblad

Gör så här

  1. Sockerkaksbotten
    Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Vispa ägg och socker ljust och luftigt. Smält smöret och häll i mjölken. Blanda de torra ingredienserna. Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Häll i smörmjölken och rör om tills det är en jämn smet.
  3. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt (30x40 cm). Häll i smeten och grädda i 10 min. Låt svalna.
  4. Lakritsmousse
    Vispa grädden och blanda i lakritspulvret.
  5. Hjortronkräm
    Spara några hjortron till dekoration. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka hjortronen på svag värme tills de är mjuka. Sila hjortronen. Tillsätt strösockret, citronsaften och gelatinbladen i purén. Låt svalna, men inte stelna.
  6. Montering
    Dela sockerkaksbotten vågrätt så det blir två tunna lager. Lägg ett jämnt lager med lakritsmousse på ena sockerkaksbotten. Lägg ett tunt lager med hjortronkräm på lakritsmoussen. Lägg andra halvan av sockerkaksbotten på hjortronkrämen. Stryk ett tunt lager med hjortronkräm på översta lagret sockerkaksbotten. Dela upp i rektangulära portionsbitar. Dekorera med hela hjortron.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept