Hjortfilé med rotfruktskaka, kantareller samt kanel- och vinbärssås

3 h
4
Hjortfilé med rotfruktskaka, kantareller samt kanel- och vinbärssås
Foto: TV4

Tillaga hjortfilén i en sous vide, det tar lite tid men sen sköter köttet sig själv och blir väldigt mört. Servera med smörstekta kantareller, rotfruktkaka och en vinbärssås med kanelsmak!

Dryck: Ett kraftigt rött vin

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

6 september 2016
Visa mer
3 h
4

Du behöver

Hjortfilé

  • 1 msk hela enbär, som stöts
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk malen ingefära
  • 1 msk farinsocker
  • 1 tsk röd peppar, finhackad
  • 1 msk salt
  • 2 tsk svartpeppar
  • 600 g hjortfilé

Kantareller

  • 1 dl torkade kantareller
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • salt och vitpeppar

Rotfruktskaka

  • 200 g palsternacka
  • 300 g potatis
  • 200 g morot
  • 0,5 gul lök, skivad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 2,5 dl grädde
  • 2 krm svartpeppar
  • 1,5 tsk salt
  • 150 g västerbottenost, riven

Vinbärssås

  • 6 dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • 2 dl rödvin
  • 3 enbär
  • 1 stor kanelstång
  • 1 dl svarta vinbär
  • 1 krm timjan
  • 1,5 msk farinsocker

Lingon

  • 100 g frysta lingon
  • 2 msk socker

Gör så här

  1. Hjortfilé
    Blanda alla kryddor till hjortfilén i en mortel och lägg sedan i en påse. Lägg ned hjortfilén i påsen och gnugga in kryddorna ordentligt. Vakuumförpacka köttet i påsar, sätt påsarna i en sous vide-kokare i 3 h på 53 grader.
  2. Kantareller
    Blötlägg de torkade kantarellerna i 2 h och hacka schalottenlöken. Stek kantareller tillsammans med schalottenlök i smör, smaka av med salt och vitpeppar efter tillagning.
  3. Rotfruktskaka
    Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skiva rotfrukterna tunt.
  4. Koka upp vitlök och grädde, tillsätt de skalade och skivade rotfrukterna och lök. Tillsätt svartpeppar och salt och koka upp. Smöra en ugnsform och häll ned innehållet. Förgrädda i mitten av ugnen 25 minuter. Innan servering häll på en påse riven västerbottenost och gratinera på 225 grader varmluft tills osten fått en fin färg.
  5. Vinbärssås
    Koka vatten, fond, rödvin, hela enbär, kanelstång, vinbär, timjan. Låt reducera till 3,5 dl och sila av såsen för att sedan tillsätta socker.
  6. Servering
    Värm lingon i en kastrull med socker. Skiva upp hjortfilén och servera allting tillsammans.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept