Het lammsoppa med samosa och shignisås

60 m + tid för marinering
4
Het lammsoppa med samosa och shignisås
Foto: TV4

En kryddig soppa med mycket vitlök, koriander, lime och grönsaker. Till soppan serveras lammfyllda samosas och en het shignisås.

Dryck: Hubert Beck Réserve du Chevalier Pinot Gris, 2014

Tips! Det går också bra att använda färdig smördeg istället för att göra egen deg till samosas.

Lammköttet ska bara koka med soppan för att ge smak och tas ur innan servering. Använd istället lammköttet som samosafyllning, eller spara det till ett senare tillfälle.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

24 maj 2016
Visa mer
60 m + tid för marinering
4

Du behöver

Marinad

  • 0,5 lime, saften
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 kruka färsk koriander, finhackad
  • 1 vitlök solo, finhackad
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk paprikapulver
  • 0,5 grön chili, finhackad

Lammsoppa

  • 100 g lammfilé, marinerad
  • 1 gul lök
  • 0,5 vitlök solo
  • 0,5 purjolök
  • 1 salladslök
  • 1/3 kruka färsk koriander
  • 2 små potatisar
  • 1 morot
  • 1 tomat
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk salt
  • ca 20 g smör
  • 0,5 lime, saften
  • ca 4 dl vatten

Samosadeg

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1 dl vatten
  • olja till pensling

Samosafyllning

  • 100 g lammfilé från soppan, skuren i småbitar
  • 1 gul lök
  • 1 salladslök
  • 0,5 vitlök solo
  • 0,5 grön chili
  • 1/3 kruka färsk koriander
  • 1 msk mald spiskummin
  • 1 tsk salt
  • smör till stekning

Shignisås

  • 5 gröna chili
  • 0,5 tsk salt
  • 1 lime, saften
  • 1 msk olivolja
  • ca 1/4 vitlök solo

Gör så här

  1. Marinad
    Blanda alla ingredienser till marinaden och låt lammköttet marineras i några timmar, eller så länge som möjligt.
  2. Lammsoppa
    Hacka gul lök, vitlök solo, purjolök, salladslök och den färska koriandern. Skala potatis och morot och skär i stora bitar. Skär tomaten i stora bitar.
  3. Lägg alla ingredienser till soppan i en kastrull och låt koka upp. Låt sedan sjuda i ca 20 minuter.
  4. Lyft upp den hela lammfilén och lägg åt sidan, den ska inte serveras med soppan utan bara kokas i soppan för att ge smak. Använd köttet till t.ex. samosas.
  5. Samosas
    Blanda ihop alla ingredienser till degen och knåda i ca 8 minuter. Låt degen vila 15 minuter.
  6. Dela degen i tre delar och kavla ut. Lägg alla degplattor ovanpå varandra, pensla med olja mellan varje lager. Lägg alla degplattorna (fortfarande ovanpå varandra) i en varm stekpanna. Stek någon minut på varje sida. Ta upp och skär i bitar.
  7. Finhacka gul lök, salladslök, vitlök solo, grön chili och färsk koriander. Smält lite smör i en stekpanna. Lägg i lammköttet och låt steka ca 10 minuter, tillsätt sedan resten av ingredienserna till fyllningen. Låt allt fräsas i 5-8 minuter.
  8. Ta fram en degplatta och forma till en trekant. Lägg i lite av fyllningen och rulla ihop till en samosa. Fritera i olja tills samosan är gyllenbrun, ca 3 minuter.
  9. Shignisås
    Mixa alla ingredienser till en sås
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept