Het köttfärsgryta

Het köttfärsgryta
Foto: TV4

Den kallas också chili con carne. En av de första rätterna från det mexikanska köket som blev populär i Sverige.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 300 g torra vita bönor, eller 2 burkar i tomatsås à 450g

Till bönkoket:

  • 1 st lagerblad
  • 0,5 st gul lök
  • 3 st kryddnejlikor
  • ev 1 klyfta vitlök

Till grytan:

  • 400 g köttfärs
  • smör
  • 2 st gula lökar
  • 2 st gröna paprikor
  • salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm chilipulver
  • 1 tsk basilika, smulad
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk kinesisk soja

Gör så här

  1. Använder du torra bönor läggs de i blöt över natten.
  2. Slå av vattnet och lägg dem i en kastrull med 1 liter nytt vatten. Tillsätt salt och ingredienserna till koket. Koka under lock ca 2 timmar, eller tills de känns mjuka men inte mosiga.
  3. Bryn färsen lite i sänder i en stekpanna och lägg över i en gryta. Bryn också den hackade löken innan den läggs i.
  4. Lägg i strimlad paprika, kryddor, tomatpuré och soja och småkoka 5-10 min.
  5. Vänd ned bönorna. Använder du hemkokta bönor kan grytan behöva spädas med ytterligare tomatpuré utrörd i vatten eller buljong. Servera grytan rykande het, gärna med bröd till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept