Kronärtskocksröra

Du behöver

  • 4 st kronärtskockor, stora
  • 0,5 st citron, i skivor
  • 5–6 mandelpotatisar, skalade
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 3–4 soltorkade tomater, finhackade
  • 1–2 vitlöksklyftor, skalade och finrivna
  • 2 msk crème fraiche
  • Salt
  • Svartpeppar, nymald

Gör så här

  1. Skär bort yttersta delen av stjälkarna på kronärtskockan och ansa stjälkarna.
  2. Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten och citron.
  3. Lägg i skockorna och koka ca 25–30 minuter tills det går lätt att dra bort bladen.
  4. Ta upp dem och låt svalna något.
  5. Dra bort bladen och spara ca 30–40 fina blad som garnityr/skedar till röran.
  6. Rensa bort alla blad och dra bort skägget som täcker bottnarna.
  7. Koka den skalade mandelpotatisen mjuk i lättsaltat vatten.
  8. Skär bottnarna i centimeterstora bitar.
  9. Lägg dem tillsammans med grädde i en tjockbottnad kastrull.
  10. Koka upp och koka 8–10 minuter på svag värme tills bottnarna är helt mjuka.
  11. Tillsätt potatis, par- mesan och soltorkade tomater.
  12. Krossa grovt till en röra, smaka av med vitlök och crème fraiche, salt och peppar.
  13. Servera på kronärtskocksblad eller, crostinis.
  14. Gott att garnera med picklade tomater.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept