Ingefärsgravad laxöring med söt chilisås

Du behöver

  • 1 kilo urbenad laxsida
  • 1 matsked grovsalt
  • 1 halv liter vatten
  • 1 matsked salt
  • 1,5 matsked socker
  • 20 gram ingefära, skalad, färsk
  • 0,5 deciliter kortklippta dillstjälkar
  • 1 deciliter klippt dill
  • Söt chilisås:
  • 1,5 deciliter crème fraiche
  • 0,5 deciliter söt chilisås
  • 50 gram dijonsenap

Gör så här

  1. Känn efter att alla ben avlägsnats. Använd gärna en liten tång om småbenen är envisa.
  2. Placera laxsidan med skinnsidan nedåt i en passande form med kanter. Strö grovsaltet över köttsidan. Täck sedan över med plastfilm och låt stå kylskåpskallt över natten.
  3. För tillredning av lagen, koka upp vattnet och rör ner salt och socker. Ingefäran skärs i tunna skivor och tillsätts dillstjälkarna och pepparkornen. Allt kokas i fem minuter och tillåts sedan att kallna. Laxen tas upp ur sin form och rengörs från eventuella saltkorn.
  4. Lägg nu laxöringsidan i en trängre form och häll på lagen. Anrättningen får nu stå kallt i minst två dygn innan den kan kröna midsommarbordets buffé.
  5. Ingredienserna blandas samman men bör stå att mogna i minst en timme.
  6. Skär nu laxöringen i lövtunna skivor och garnera med den färska dillen.
  7. Tillsammans med såsen blir gravlaxrätten ovanligt smakfull, serverad med stuvad potatis till eller som pålägg till en rostad brödskiva.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept