Ansjovis av vassbuk

15 november 2007

Du behöver

Ättiksvatten:

  • 1,5 deciliter ättikssprit (12%)
  • 5 liter vatten
  • 5 kilo nyss höstfiskad vassbuk

Kryddblandningen:

  • 3 deciliter jodfritt salt
  • 4,5 deciliter strösocker
  • 0,25 deciliter hel vitpeppar
  • 0,25 deciliter hel kryddpeppar
  • 1 matsked sandelpulver (köps på apoteket)
  • 1 tesked spansk humle (köps på apoteket)
  • 1 stång hel kanel
  • 0,25 deciliter hela nejlikor
  • 1 matsked mald ingefära
  • 1 tesked salpeter
  • 3 stycken stötta lagerblad

Gör så här

  1. Vassbuken eller skarpsillen är en mindre strömmingsart som fångas med sköte eller nät under oktober-november. Maskstorleken på nätet eller sköten skall vara så kallat trettiosex varv (=16.5 millimeter) i stället för normalstorleken trettiotvå varv (=18.5 millimeter)
  2. Småströmmingen lägges först i det kalla ättiksvattnet i högst ett par timmar.
  3. Kryddorna blandas väl och i den mån de behöver stötas, görs det i en mortel var för sig.
  4. Strömmingen tas upp och torkas. Den varvas med ryggen nedvänd i lämpligt kärl eller hink. Kryddblandningen strös i botten, mellan varje varv och sist på toppen. Låt en passande tallrik med tyngd placeras ovanpå anrättningen. Den blivande läckerheten skall förvaras kallt och lagras i sex veckor.
  5. En ägg- och ansjovissmörgås med en snaps till blir i sig till en högtidsstund. Men glöm för all del inte bort de många rätter, där ansjovis eller dess spad ger en förnämlig kryddsmak.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept