Ansjovis av vassbuk

Du behöver

Ättiksvatten:

  • 1,5 deciliter ättikssprit (12%)
  • 5 liter vatten
  • 5 kilo nyss höstfiskad vassbuk

Kryddblandningen:

  • 3 deciliter jodfritt salt
  • 4,5 deciliter strösocker
  • 0,25 deciliter hel vitpeppar
  • 0,25 deciliter hel kryddpeppar
  • 1 matsked sandelpulver (köps på apoteket)
  • 1 tesked spansk humle (köps på apoteket)
  • 1 stång hel kanel
  • 0,25 deciliter hela nejlikor
  • 1 matsked mald ingefära
  • 1 tesked salpeter
  • 3 stycken stötta lagerblad

Gör så här

  1. Vassbuken eller skarpsillen är en mindre strömmingsart som fångas med sköte eller nät under oktober-november. Maskstorleken på nätet eller sköten skall vara så kallat trettiosex varv (=16.5 millimeter) i stället för normalstorleken trettiotvå varv (=18.5 millimeter)
  2. Småströmmingen lägges först i det kalla ättiksvattnet i högst ett par timmar.
  3. Kryddorna blandas väl och i den mån de behöver stötas, görs det i en mortel var för sig.
  4. Strömmingen tas upp och torkas. Den varvas med ryggen nedvänd i lämpligt kärl eller hink. Kryddblandningen strös i botten, mellan varje varv och sist på toppen. Låt en passande tallrik med tyngd placeras ovanpå anrättningen. Den blivande läckerheten skall förvaras kallt och lagras i sex veckor.
  5. En ägg- och ansjovissmörgås med en snaps till blir i sig till en högtidsstund. Men glöm för all del inte bort de många rätter, där ansjovis eller dess spad ger en förnämlig kryddsmak.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept