Herdens långkok med dalaprimörer

Herdens långkok med dalaprimörer
Foto: TV4

Herdens långkok med dalaprimörer

Av: Mattias - Borlänge

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

1 h + 4 h

Långkok på grytbitar och rödvin som serveras med ris och prästgårdsgelé.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Grytan

  • 1 kg grytbitar
  • färska rotfrukter
  • vit-/grön-/svartpeppar, efter tycke och smak
  • 4 lagerblad
  • 1-2 dl rött vin
  • vatten
  • 2 gula lökar
  • salt
  • peppar

Sås

  • ca 6 dl grädde
  • 0,5 förp vinbärsgelé
  • kantareller, hackade
  • 2 dl syltad lök
  • fond, från långkok
  • olika kryddor, efter tycke och smak

Servering

  • ris
  • primörer
  • hårt bröd
  • smör
  • ost

Gör så här

Gryta

  1. Skär rotfrukterna i bitar. Koka köttet tillsammans med rotfrukterna. Ha i malen vit-/grön-/svartpeppar, lagerblad, rött vin och den hackade gula löken. Salta och peppra i ca. Låt koka ca 3-4 timmar på låg värme.
  2. Häll av och spara fond.
  3. Lägg tillbaka köttet i grytan och koka upp grädden med vinbärsgelén, syltad lök, hackade kantareller och delar av fond från långkoket, krydda efter behag.
  4. Serveras med ris och primörer samt hårt bröd, smör och ost.