Örtstekt kalkonbröst från Hagbygård med gräddsky och katrinplommon.

Från Nyhetsmorgon

I USA har man so tradition att äta kalkon till jul och Thanksgiving, något som många gör även här i Sverige. Prova den här örtstekta med gräddsky och katrinplommon!

2 december 2008
Visa mer
4

Du behöver

  • 900 g kalkonbröst
  • timjan
  • rosmarin
  • vitlök
  • citronskal
  • bindgarn
  • 5 dl grädde
  • 2 dl sky
  • 24 st katrinplommon
  • 2 dl rödvin
  • 1 dl socker
  • prune (plommon sprit)

Gör så här

  1. Skala vitlöken och skär den i 3 millimeter tjocka stavar, blanchera vitlöken kort och låt den kallna.
  2. Plocka blad av timjan och rosmarin. Skär av lite skal från en citron utan att ta med det vita, blanchera kort och låt kallna.
  3. Späcka bröstet med timjan, rosmarin, vitlök och citron från ovansidan genom skinnet. Bind upp bröstet med hjälp av bindgarn, krydda med salt och peppar.
  4. Bryn kalkonen i smör tills bröstet är gyllenbrunt runt om i en gjutjärnsgryta. Häll på grädde och sky och låt kalkonen bräsera försiktigt under lock till det har nått en kärntemperatur på 60 grader. Smaka av skyn med salt, peppar och eventuellt några droppar citronjuice. Låt kalkonen vila i cirka 10 minuter innan den trancheras.
  5. Gör en gyllenbrun karamell i en kastrull, tillsätt rödvinet och låt det sjuda i cirka 2 minuter. Lägg i plommonen, se till så att juicen är i samma nivå som plommonen.
  6. Smaka av med prune och gör ett försiktigt uppkok på plommonen under ett smörpapperslock. Servera plommonen rumstempererade till kalkonen.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept