Frasigt stekt kalkonfilé från Hagbygård med Risungstryffel , blomkålspuré och currykryddor

Från Nyhetsmorgon

Kalkonfilé som får baka i sitt eget skinn. Servera med färskriven tryffel, puré på blomkål!

20 december 2007
Visa mer
1h
4

Du behöver

  • 200 g kalkon puts
  • 50 g kalkonfett
  • kalkonskinn
  • 7 g salt
  • 2 g nitrit
  • 0,5 g vitpeppar
  • 700 g kalkonfilé
  • färsk gotländsk tryffel
  • olivolja
  • 1 nypa koriander
  • 1 nypa anis
  • 1 nypa fänkål
  • lite torkad chili
  • 1 nypa spiskummin
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 1 st schalottenlök
  • citronjuice
  • salt
  • 1 huvud blomkål
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl grädde
  • socker
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 70 grader. Mal grovt kalkonputs och fett, blanda med kryddor och nitrit.
  2. Bred ut färsen på tre lagom stora bitar skinn, lägg innerfilén på mitten och rulla så att innerfilén ligger i mitten med färs i ett centimetertjockt lager runt och ytterst skinnet.
  3. Rulla in i plastfilm och baka i 70 grader varm ugn till en kärntemperatur på 65 grader i kärntemperatur. Låt vila till en kärntemperatur på 30 grader.
  4. Mal och fräs kryddorna i olivolja med finhackad lök, tillsätt kycklingbuljongen och låt det sjuda i cirka 10 minuter. Mixa med en stavmixer och smaksätt med salt och citronjuice. Sila genom finmaskig sil.
  5. Koka blomkålen i lättsaltat vatten i jämnstora bitar i cirka 30 minuter. Slå av vätskan och krama ur all vätska ur blomkålen.
  6. Koka upp grädden och lägg i den urkramade blomkålen. Mixa purén slät med crème fraiche.
  7. Gör karamell på lite socker, tillsätt 1/3 av blomkålspurén och koka upp.
  8. Vid servering, bryn kalkonen runt om och servera med blomkålspuré, currydressing och nyriven tryffel.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept