Rökt brax och regnbågslax

4

Du behöver

  • 120 g regnbågslax
  • 100 g brax
  • rökspån
  • Rök
  • 4 späda morötter
  • 4 späda vita morötter
  • 1 bit blomkål
  • 1 bit romanesco
  • slanggurka
  • Ättika
  • socker
  • krondill
  • fänkål
  • dill
  • gräslök
  • rågbröd
  • majonnäs
  • 1 st äggula
  • 1 msk god vinäger
  • 1 tsk senap av fransk typ
  • 2 dl mild kallpressad olja

Gör så här

  1. Regnbågslaxen och braxen rimmas 15 minuter i 5%ig rimlag(1 liter vatten, 0,5 dl salt).
  2. Regnbågslaxen röks i cirka 3 minuter och ugnsteks sedan i 80 grader varm ugn till en kärntemperatur på 30 grader.
  3. Braxen röks hel på en lägre temperatur i ca 30 minuter så att den långsamt bakas färdigt i röken.
  4. Morötterna kokas försiktigt i saltat vatten tills skalet går att försiktigt tryckas bort, cirka 2 minuter.
  5. Kyl av i iskallt vatten.
  6. Blomkål och romanesco blockas i buketter och blancheras hastigt i kokande saltat vatten.
  7. Gurkan skivas tunt med hjälp av en mandolin.
  8. Sylta grönsakerna i en 1,2,3 lag. 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten krydda med krondill.
  9. Hyvla fänkålen i iskallt vatten.
  10. Blanda ihop alla ingredienser till majonnäsen förutom oljan, häll i oljan i en tunn stråle under mixning tills majonnäsen får en krämig konsistens.
  11. Hyvla rågbrödet tunt och rosta det frasigt i ugn.
  12. Avsluta rätten med lite finskuren gräslök och nyplockad dill.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept