Dillkokt regnbågslax från Vånö med löktrav, sommargyllen och äppelsyrad gurka

Från Nyhetsmorgon

Regnbåfslax som är dillkokt som serveras med löktrav och underbar gurka.

2 maj 2008
Visa mer
4

Du behöver

  • 320 g regnbågslax
  • Lag till regnbåge
  • 1 knippe dill
  • 2 dl vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 dl socker
  • 3 dl vatten
  • krossad vitpeppar
  • 50 g sommargyllen
  • 1 bit purjolök
  • 0,5 st grönt äpple
  • löktrav
  • vattenkrasse
  • dill
  • blomkål
  • creme fraiche
  • gurka

Ättikslag:

  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • frasigt bröd
  • äppelvinäger
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Stycka laxen i 80 g bitar.
  2. Koka upp lagen och låt den svalna till 60 grader.
  3. Slå lagen över laxbitarna.
  4. Laxen skall ligga i lagen till en kärntemperatur på 36 grader, om temperaturen i laxen inte stannar innan lagen svalnat får man lyfta laxen ur lagen och lägga tillbaka den när lagen är kall.
  5. Gör 16 små buketter av en bit av blomkålen, koka bitarna kort i saltat vatten, kyl av i iskallt vatten.
  6. Dela resten av blomkålen i mindre bitar och koka den mjuk i saltat vatten.
  7. När blomkålen är mjuk pressas vattnet ur kålen med hjälp av en silduk.
  8. Värm blomkålen med reducerad grädde och creme fraiche, mixa till en lagom slät puré. Smaka av med salt och peppar och låt kallna.
  9. Förväll sommargyllen hastigt i saltat vatten, kyl av i iskallt vatten.
  10. Koka upp ättikslagen och låt den svalna av.
  11. Skala och skiva gurkan tunt. Lägg gurkan i den avsvalnade ättikslagen.
  12. Koka purjolöken i saltat vatten i ca 3 minuter, kyl av i iskallt vatten. Skiva i 3 mm tjocka skivor.
  13. Plocka alla gröna blad i iskallt vatten, lyft upp bladen på torrt papper och låt dem rinna av.
  14. Vid servering, vänd grönsakerna i lite olivolja smaka av med salt och peppar, arrangera regnbågen och grönsakerna trevligt på en tallrik.
  15. Avsluta med att syra ättiksgurkan lite extra i äppelvinäger och skiva en och skiva en äppelskiva/person, lägg det på anrättningen och avsluta med fräscha gröna blad och frasigt bröd.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept