Dillkryddad räksoppa med blomkål

Från Nyhetsmorgon

Dillkryddad räksoppa med blomkål serveras med frasiga krutonger.

Mixa varma vätskor
Mixar du din soppa i en blender, tänk på att låta den svalna något och att inte hälla i för mycket på en gång, mixa hellre i flera omgångar. Mixar du varm vätska bildas det ett tryck i kannan och locket kan flyga av.

Här hittar du Henriks

Råmarinerade lax med soja och koriander


4 januari 2011
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
4

Du behöver

  • 1 kg räkor, oskalade

Soppa

  • 0,5 st fänkål
  • 1 st morot
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0,5 st gul lök
  • 2 st tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 knippe dill
  • Vitpeppar, efter smak
  • fänkålsfrö
  • dillfrö
  • 100 g smör
  • 1 l kyckling- el grönsaksbuljong
  • 1 dl vitt vin

Till servering

  • 0,5 st blomkålshuvud
  • 1 dl crème fraiche
  • grädde
  • kavring
  • kryddkrasse

Gör så här

  1. Skala räkorna. Spara skalet!
  2. Soppa
    Finhacka fänkålen, moroten, vitlöksklyftor och gullöken.
  3. Fräs grönsakerna i en kastrull utan att de tar färg, tills de blir mjuka.
  4. Lägg i tomatpurén och kryddorna.
  5. Fräs ytterligare ca 5 minuter.
  6. Rosta räkskalen hastigt i en kastrull vi sidan av, rosta lite skal åt gången så att det inte börjar koka.
  7. Lyft över skalen i kastrullen med de övriga ingredienserna.
  8. Slå i vin, buljong och smör.
  9. Koka upp soppan och sila den omgående.
  10. Skär ca 40 små buketter av blomkålen.
  11. Blanchera buketterna, de ska ha kvar lite tuggmotstånd.
  12. Koka resten av blomkålen riktigt mjuk i lättsaltat vatten.
  13. Slå av vattnet.
  14. Pressa ur vätskan och koka upp den med grädden.
  15. Puré
    Mixa blomkålen i en kannmixer med crème fraiche.
  16. Krutonger
    Skär små kuber av brödet och rosta det i en panna.
  17. Vid servering
    Stryk ut lite puré i botten på en tallrik.
  18. Lägg på blomkålsbuketter, räkor, krutonger och krasse.
  19. Avsluta med att slå på nymixad varm soppa.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept