Sallad på nyskördad färskpotatis och grön sparris med stekt Ängsö abborre

Du behöver

  • 2 st 1-1,5 kg abborre
  • 400 g potatis
  • 12 st grön sparris
  • 1 bit grön blomkål
  • 4 st rädisor
  • 1 knippe späda morötter
  • 1 liten gulbeta
  • 1 msk kapris
  • kryddkrasse
  • dill
  • löktrav
  • smör
  • citron
  • god olja

Gör så här

  1. Fjälla och filéa abborren och skär bort eventuella ben. Tvätta och koka potatisen. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Putsa och koka den gröna sparrisen i ca 2 minuter i saltat vatten, kyl av i iskallt vatten och låt sparrisen rinna av på torrt papper. Koka morötterna i lättsaltat vatten i ca två minuter, kyl av i iskallt vatten, tryck bort det tunna skalet med fingrarna. Både i sparrisen och morötterna ska det finnas ett tuggmotstånd kvar. Hyvla rädisorna och gulbetan i isvatten med hjälp av en mandolin, lyft upp på ett torrt papper och håll fuktigt. Grovhacka kaprisen. Klipp krassen och grov plocka dillen.
  2. Plocka de späda bladen av löktraven (bladlök som växer vilt, kan ersättas med tunt skivad salladslök) i isvatten, lyft upp på ett torrt papper och håll fuktigt. Lägg grönsakerna och örterna i en vid bunke, droppa på lite god olja och smak sätt med salt och peppar. Rör försiktigt runt ett par varv. Fördela salladen i fyra tallrikar. Stek abborre filéerna i krusat smör smaksatta med salt och peppar. Stek fisken längre på skinn sidan. Fisken är klar när den fått en kärntemperatur på 38 grader. Lägg fisken på salladen, lägg på lite brynt smör och pressa på lite citronjuice. Servera omgående.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept