Frasig rimmad fläsksida med syltad tomat

Frasig rimmad fläsksida med syltad tomat
Foto: Magnus Skoglöf
Henrik Norström
Henrik Norström

Frasig rimmad fläsksida med syltad tomat

7 ingredienser

Gott och husmanskänsla.

Ingredienser

  • fläsk (valfri mängd)

olja

  • klyfta vitlök
  • kvist timjan

Syltade tomater

  • Tomater (valfri mängd)
  • 1,5 dl vinäger
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Gör så här

  1. Lägg hela fläsksidan i en form eller djup plåt och täck med olja med vitlöksklyftor och timjankvistar. Ugnsbaka i två timmar i 140°.
  2. Låt svalna i oljan. Slå av oljan. Lägg en tyngd (med liknande form eller ett mjölkpaket) på fläsket. Ställ kallt.
  3. Skär portionsbitar och lägg dem på svålsidan i torr panna och rosta till frasig yta. Ställ in hela pannan i ugnen 5–10 min i 140°. Servera med tillbehör som på bilden, t ex syltade tomater.
  4. Syltade tomater: Blanchera (koka 10 sek) tomaterna och skala dem. Skär tomaterna i klyftor och slå över pickleslagen, som du gör genom att koka ihop 1,5 dl god vinäger, 2 dl socker och 3 dl vatten.