Kyld rabarberkompott med sötris och mandelsabayonne

En underbar efterrätt gjord på rabarber som serveras med sötris och mandelsabayonne.

24 april 2008
Visa mer
4

Du behöver

Rabarberjuice:

  • 1,5 st rabarber
  • 0,25 st vaniljstång
  • 125 g socker
  • 500 g vatten
  • 15 g citronjuice
  • 2 st frysta jordgubbar

Rabarberkompott:

  • 250 g rabarber
  • 150 g rabarberjuice
  • 6 g potatismjöl

Mandelsabayonne:

  • 165 g socker
  • 100 g gula
  • 150 g grädde
  • 1 st blad gelatin

Ris:

  • rundkornigt ris
  • socker

Havre crumble:

  • 2 msk havregryn
  • 2 msk socker
  • 2 msk smör

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till rabarberjuicen, låt juicen koka i 5 minuter.
  2. Ställ juicen åt sidan och låt den svalna av.
  3. När juicen svalnat silas den genom papper.
  4. Låt juicen rinna långsamt igenom pappret då blir den helt klar.
  5. Skala rabarbern och skär den i 3 cm långa stavar som är ca ½ cm tjocka.
  6. Sjud upp rabarberstavarna i rabarberjuice och red av med potatismjöl under försiktig omrörning.
  7. När kompotten fått ett försiktigt uppkok ställs den kall.
  8. Sockret till sabayonnen kokas till 126 grader med lite vatten.
  9. Tillsätt sockret i lättvispad äggula under vispning, vispa äggsmeten kall och luftig.
  10. Smält ett blötlagt gelatinblad och rör ut de i en liten del av äggsmeten sedan i resten.
  11. Avsluta sabayonnen med lättvispad grädde och bittermandelolja efter smak.
  12. Koka det rundkorniga riset i sockrat- och lättsaltat vatten tills det är lite kärna kvar, kyl av riset i kallt vatten.
  13. Blanda ingredienserna till havrecrumble och lägg ut det i bitar på ett bakpapper.
  14. Baka crumble i 175 grader varm ugn tills det fått en gyllenbrun färg, ca 8 minuter.
  15. För servering:
  16. Blanda sabayonne med lättvispad grädde ungefär lika delar, rör sedan i det sötkokta riset(torrt). Det skall vara ungefär lika delar ris och sabayonne.
  17. Lägg sötris blandningen i botten av glaset.
  18. Lägg den kalla rabarberkompotten på och avsluta med frasig crumble.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept