Smördegsbakad kräftsoppa

Du behöver

  • 0,5 kg kräftor med skal
  • 2 st gula lökar, skalad och skuren i bitar
  • 1 st morot, skalad och skuren i bitar
  • 0,5 st vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 5 st svartpepparkorn
  • 1 st lagerblad
  • 6 dl hönsbuljong
  • 0,5 l grädde
  • 4 st dillstjälkar
  • 2 st tomater
  • juicen av 0.5 citron
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 st plommontomater
  • 1 knippe salladslök
  • dill
  • 2 st smördegsplattor
  • 1 st äggula

Gör så här

  1. Tag av kräftstjärtarna och skala dem.
  2. Hetta upp en bred kastrull med olja, lägg i grönsakerna så att de blir lite mjuka. Lägg i skalen, kryddorna och tomatpurén. Fräs lite så att vätskan försvinner. Tillsätt hönsbuljongen och grädden.
  3. Låt soppan sjuda i ca 30 minuter, drag åt sidan i ca 1 timme.
  4. Gör ett uppkok på soppan, sila genom finmaskig sil och smaka av med salt, peppar och citronjuice.
  5. Kryssa toppen på tomaterna och förväll dem i kokande vatten i ca 10 sekunder och kyl av dem i iskallt vatten. Skala tomaterna och skär dem i tvåcentimeterstora bitar. Ansa och skölj salladslöken, finstrimla den sedan.
  6. Vid servering:
  7. Placera kräftstjärtarna, tomatbitarna, salladslöken och dill i en kopp. Häll sedan på ljummen soppa. Pensla koppkanten med äggula och lägg på en utkavlad rundel av smördeg. Pensla smördegen med äggula och mönstra med hjälp av en gaffel. Sätt in kopparna i en 200 grader varm ugn i ca 10 minuter. Servera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept