Kyckling- och anklever pastej med picklad Karl-Johan och kavring

8

Du behöver

  • 350 g kycklinglever, passerad
  • 50 g anklever (går att ersätta med kycklinglever)
  • 400 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl portvin
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • salt
  • peppar
  • 200 g Karl-Johan, blötlagd
  • 4 späda morötter
  • 8 dl vatten
  • 3 dl vitvinsvinäger
  • 2 dl socker
  • 0,5 kanelstång
  • 1 lagerblad
  • timjan
  • kavring

Gör så här

  1. Fräs löken utan att den tar färg, häll på vinet. Låt det koka tills vätskan försvunnit och sedan svalnat.
  2. Lägg lever, ägg och lökkok i en matberedare. Mixa några varv. Häll på varmt skirat smör (ca 70 grader) i jämn stråle under montering, så att det blir en slät smet. Smaka av med salt och peppar.
  3. Häll smeten i en terrinform, som klätts med plastfilm eller i individuella porslinsformar. Baka pastejen i 100 grader varm ugn i ca 30 minuter till en kärntemperatur på 65 grader. Om ni inte har en varmluftsugn baka pastejen i vattenbad i 125 grader varm ugn. Låt pastejen svalna innan ni använder den.
  4. Koka morrötterna i saltat vatten, kyl i isvatten. Skala morötterna.
  5. Skär bitar eller slantar av morrötterna. Koka upp lagen, lägg i svamp, morötter och kryddor. Låt allt få ett uppkok, ställ kallt.
  6. Servera nyrostad kavring till pastejen.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept