Karl-Johansoppa med sommargyllen, duxelle och körvel

8

Du behöver

  • 200 g Karl-Johansvamp, blötlagd
  • 200 g champinjoner
  • 2 dl portvin
  • 2 liter kycklingbuljong
  • 0,5 liter grädde
  • 4 schalottenlökar
  • 80 g sommargyllen eller broccoli
  • 8 cocktailtomater
  • körvel
  • salt
  • peppar
  • citronjuice

Gör så här

  1. Duxelle: finhacka schalottenlöken, fräs den utan att den tar färg. Lägg i svampen och fräs tills vätskan försvunnit.
  2. Lyft till en början en fjärdedel av svampen åt sidan. Slå på portvin, buljong och grädde över den kvarvarande svampen i kastrullen. Låt koka i ca 30 minuter. Ta kastrullen åt sidan och låt stå i ca en timme. Smaka av med salt, peppar och lite citronjuice. Sila genom finmaskig sil. Finhacka svamphacket som ni lyfte åt sidan och smaka av med salt och peppar.
  3. Förväll tomaterna i 10 sekunder, kyl av dem i iskallt vatten. Skala tomaterna.
  4. Vid servering: värm svamphacket med lite smör. Koka upp sommargyllen i saltat vatten, lyft dem och vänd dem i lite smör. Koka upp soppan. Skeda duxellen i varma tallrikar, lägg på tomat, sommar gyllen och plockad körvel. Skumma soppan med hjälp av en stavmixer. Servera soppan ur kanna vid bordet.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept