Karl-Johansoppa med sommargyllen, duxelle och körvel

15 november 2007
8

Du behöver

  • 200 g Karl-Johansvamp, blötlagd
  • 200 g champinjoner
  • 2 dl portvin
  • 2 liter kycklingbuljong
  • 0,5 liter grädde
  • 4 schalottenlökar
  • 80 g sommargyllen eller broccoli
  • 8 cocktailtomater
  • körvel
  • salt
  • peppar
  • citronjuice

Gör så här

  1. Duxelle: finhacka schalottenlöken, fräs den utan att den tar färg. Lägg i svampen och fräs tills vätskan försvunnit.
  2. Lyft till en början en fjärdedel av svampen åt sidan. Slå på portvin, buljong och grädde över den kvarvarande svampen i kastrullen. Låt koka i ca 30 minuter. Ta kastrullen åt sidan och låt stå i ca en timme. Smaka av med salt, peppar och lite citronjuice. Sila genom finmaskig sil. Finhacka svamphacket som ni lyfte åt sidan och smaka av med salt och peppar.
  3. Förväll tomaterna i 10 sekunder, kyl av dem i iskallt vatten. Skala tomaterna.
  4. Vid servering: värm svamphacket med lite smör. Koka upp sommargyllen i saltat vatten, lyft dem och vänd dem i lite smör. Koka upp soppan. Skeda duxellen i varma tallrikar, lägg på tomat, sommar gyllen och plockad körvel. Skumma soppan med hjälp av en stavmixer. Servera soppan ur kanna vid bordet.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept