Fläskfiléspett med kryddigt basmatiris, garam masala och citrus

4

Du behöver

  • 600 g fläskfilé
  • 4 dl basmatiris
  • 20 g persilja
  • 1 dl skållad mandel
  • 1 dl russin
  • 4 st rostade pimientos
  • juice från 5 apelsiner
  • juice från 0.5 citron
  • 3 st gula lökar
  • 5 dl hönsbuljong
  • habanerosås
  • garam masala
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Skär fläskfilén i 12 lika stora bitar. Basmatiriset kokas upp med 6 dl lättsaltat vatten under lock. Dra åt sidan och låt det stå i 10 min med locket på. Rör om i riset, sätt på locket och låt stå i ytterligare 10 min.
  2. Rosta mandeln med lite olivolja i 200 grader varm ugn i 5 min. Förväll russinen i vatten. Kyl av i iskallt vatten.
  3. Pimientos rensas från kärnor och skärs i 1/2 cm stora bitar. Finskär persiljan. Skala och finhacka de gula lökarna, fräs dem i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt citrusjuicerna, hönsbuljongen och 1 msk garam masala. Låt det koka försiktigt tills hälften vätska återstår. Mixa såsen med en stavmixer så att det får en simmig konsistens. Smaka av med habanerosås, salt och svartpeppar.
  4. Trä filébitarna på ett spett, salta och peppra. Bryn dem i stekpanna och baka dem klara i 150 grader varm ugn i ca 10 min. Blanda riset med mandel, russin, pimientos och persilja.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept